Istraživanje
0

Broj PC računara prešao jednu milijardu

Sarajevo-x.com
Popularni američki online magazin ZDNet objavio je rezultate istraživanja o broju PC računara na svijetu koje je provela ugledna analitička kuća Gartner. Prema tom istraživanju broj računara koji se koriste širom svijeta prešao je prvi put milijardu.

Prema Gartnerovoj procjeni, godišnje se broj računara poveća za 12% te se stoga očekuje da će se do 2014. godine na svijetu koristiti dvije milijarde računara.

Prema ovom istraživanju, većina od ovih milijardu računara koristi se u razvijenim zemljama, a očekuje se da će tržišta u razvoju u budućnosti sve više povećavati svoj udio.

"Razvijena tržišta, kao što su SAD, zapadna Evropa i Japan trenutno čine 58% svih računara na svijetu, a prema broju stanovnika ova tržišta čine samo 15% svjetske populacije.", izjavio je direktor istraživanja George Shiffler.

"Brzi ekonomski razvoj tržišta u razvoju ne samo da smanjuje razlike u životnom standardu, već smanjuje i razliku u broju računaru po glavi stanovnika između razvijenih tržišta i tržišta u razvoju", objasnio je Shiffler. On je također rekao da će se penetracija broja računara u tržištima u razvoju udvostručiti do 2013. godine zbog sve veće ekspanzije žičanih i bežičnih mrežnih povezivanja i zbog pada cijena običnih PC računara.

U izvještaju Gartnera se također navodi da će preko 180 miliona PC računara biti zamijenjeno ove godine. To je negdje oko 16% svih svjetskih PC računara.