Nasljednik KeyOnea
2

BlackBerry predstavio smartphone Key2 s dvije stražnje kamere

Klix.ba
Kompanija TCL je zvanično predstavila smartphone BlackBerry Key2, nasljednika prošlogodišnjeg modela KeyOne.

Radi se o smartphoneu srednjih specifikacija koji posjeduje legendarnu fizičku tastaturu. Key2 je sličan svom prethodniku, ali je donja ivica tanja kako bi se dobilo mjesta za nešto širu dugmad tastature. Navigacijska dugmad na gornjem dijelu tastature također imaju pozadinsko osvjetljenje, tako da "nestaju" kada se ne koriste, a zbog toga se ekran čini većim nego što zaista jeste.

Key2 izgleda tanje od prethodnika, ali uz to slijedi tradiciju prethodnika, jer je cilj kompanije da zadrži ono što je njene mobitele učinilo prepoznatljivim. Inovacije se uvode kroz softver. Ipak, Key2 je definitivno najnapredniji BlackBerryjev smartphone svih vremena. Posjeduje 4,5-inčni LCD ekran formata 3:2, baš kao što je slučaj s prethodnikom. Nazad su dvije kamere od 12 megapiksela s otvorom blende f/1.8 i f/2.6 koje nude Portrait Mode i brži autofokus. Naprijed je kamera od 8 megapiksela koja ima slow-motion i panorama modove, kao i mogućnost snimanja videa rezolucije 1080p pri 30 fps. Specifikacije kamere su konkurentne onim koje imaju kamere skupih smarptonea kao što je iPhone 8 Plus, ali su nešto slabije u odnosu na Samung Galaxy Note 8 ili S9.

Novi BlackBerryjev smartphone se može pohvaliti i baterijom od 3.500 mAh koja s jednim punjenjem može trajati dva dana.

TCL je odlučio ukloniti dodatno desno Shift dugme te ga zamijeniti Speed dugmetom, koje se može koristiti za programiranje dugmadi u svrhu prečica. Primjera radi, možete postaviti da pritisak na slovo "i" pokreće aplikaciju Instagram uz istovremeni pritisak na dugme Speed.

Dugme Space se i dalje koristi kao okidač za kameru te senzor za otisak prsta. Key2 ima opciju da kompletna tastatura bude touchpad, što je korisno pri surfanju internetom. Pokretom ruke na tastaturu se mogu pregledati stranice.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Key2 je zadržao utor za slušalice na gornjoj lijevoj strani, a dugmad za paljenje uređaja i kontrolu glasnoće nalaze se na desnoj strani. Tu je i Convenience dugme koje se može programirati za neku prečicu.

Smartphone je dobio i sigurnosne aplikacije Dtek, Locker i Power Center. Dtek nudi informacije o operativnom sistemu i sigurnosti, obavještava korisnika o tome koje dozvole imaju aplikacije te otkriva ukoliko se aplikacije "čudno" ponašaju.

Locker mode omogućava čuvanje privatnih fotografija i fajlova pod zaštitom otiska prsta, kao i privatnih aplikacija. Također, pruža pristup Firefox Focusu, Mozillinom privatnom browseru.

Power Centar "uči" navike punjenja mobitela tako da pamti kad obično punite mobitel. Ako preskočite to vrijeme, upozorit će vas i dati informaciju o stanju baterije.

Key2 koristi operativni sistem Android Oreo, posjeduje Qualcomm Snapdragon 660 procesor, 6 GB RAM-a te 64 ili 128 GB interne memorije. Osnovni model košta 649 dolara.

Vezani članci