Novi potez Googlea
0

Besplatni telefonski pozivi dostupni i putem Gmaila

Sarajevo-x.com
Američka kompanija Google je na svom servisu Gmail uvela besplatne razgovore sa e-maila na telefon, čime je postala konkurencija servisima poput Skypea. Ova besplatna Gmail aplikacija zasad je dostupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, ali se planira dalje širenje projekta.

Pozivi u SAD-u i Kanadi bit će besplatni do kraja godine, dok će se pozivi prema Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kini i Njemačkoj naplaćivati 2 centa po minuti, saznaje BBC.

Do sada Google je nudio pozive s računara na računar i video chat.

"Ovo je veoma velika stvar jer stotine miliona korisnika Gmaila sada mogu zvati bližnje sa svog korisničkog računa na Gmailu", rekao je Craig Walker, Googleov produkt menadžer u oblasti komunikacija. "Za korištenje servisa nisu potrebne dodatne aplikacije. Za korisnike ovo znači da će moći komunicirati puno jeftinije i, naravno, efikasnije".

Link za poziv će se pojavljivati na lijevoj strani Gmail računa, u odjeljku predviđenom za "chat". Pojavit će se opcija "call phone" ("nazovi telefon"), zajedno sa brojčanikom na koji se unosi željeni telefonski broj.

Iz Googlea su poručili da će sav novac koji skupe od međunarodnih poziva iskoristiti da plate besplatne pozive unutar SAD-a i Kanade.

Vezani članci