Nastavlja se rat Applea i Samsunga
0

Australski sud produžio zabranu prodaje tablet kompjutera Galaxy

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kompanija Apple je u petak dobila malu bitku u borbi sa rivalskom kompanijom Samsung, koja se vodi zbog pantenta. Najviši australski sud je orivremeno produžio zabranu prodaje Samsungovog tablet kompjutera Galaxy u ovo zemlji.

Kompanija Samsung očajnički traži rješenje kojim bi dobila dozvolu za prodaju Galaxyja u Australiji u vrijeme božićne kupovine. No, odluka Visokog suda se zabranjuje prodaja tableta barem do 9. decembra.

Apple je optužio Samsung za kopiranje iPada i iPhonea. U oktobru je federalni sudac naredio da Samsung obustavi prodaju uređaja. Samsung se požalio, a u srijedu je ta odluka poništena na Federalnom sudu, te je Samsungu dozvoljeno da prodaju nastavi u petak. No, zvaničnici Applea su reagovali i žalili se na ovu odluku Višem sudu, koji je u petak privremenom produžio zabranu prodaje, kako bi se razmotrili Appleovi argumenti.

Međunarodna borba između dvije kompanije je započela kada je Apple tužio Samsung u SAD-u u aprilu ove ggodine zbog kopiranja dizajna, interfejsa i pakovanja njihovih uređaja. Zvaničnici Applea smatraju da je Galaxy samo kopija iPhonea i iPada. Samsung je uzvratio tužbama zbog krađe patenta i njihove bežične tehnologije telekomunikacija.

Kompanije imaju sporove u deset zemalja. Sudovi u nekoliko zemalja, poput Njemačke i Holandije, presudili su u korist Applea.

"Nije slučajnost da novi Samsungovi uređaji izgledaju poptu iPhonea i iPada, od oblika hardvera, preko interfejsa, pa do pakovanja. Ova vrsta kopiranja je pogrešna, a mi želimo zaštiti Appleovo intelektualno vlasništvo kada druge kompanije kradu naše ideje", izjavila je glasnogovornica Applea Fiona Martin.