Tehnologija
16

Astronauti Međunarodne svemirske stanice se vratili na Zemlju nakon 147 dana misije

Klix.ba
Kanađanin Chris Hadfield se vratio na zemlju sa dvojicom astronauta nakon šestomjesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, koja ga je pretvorila u globalnu zvijezdu.

Hadfield, Amerikanac Tom Marshburn i Roman Raomnenko iz Ruske svemirske agencije prizemljili su u stepama Kazahstana u 8:31 sati po lokalnom vremenu u utorak, kao što je i planirano.

Snimak uživo, koji je prenosila TV NASA, vidjelo se kako se kapsula Soyuz TMA-07M polako spušta padobranom jugoistočno od grada Dzhezkazgan.

Ruski istraživači i spasilački helikopteri nadgledali su slijetanje kako bi im pomogli.

Timovi su brzo reagovali i pomogli posadi da izađe iz kapsule i skine svemirska odijela. Potom su stavljeni u stolice kako bi se navikli na gravitaciju Zemlje.

No, astronautima nije bilo teško. Dok su razgovarali s ljekarima smiješili su se i bili raspoloženi. Također, obavili su kratke telefonske razgovore s porodicama.

Glasnogovornik NASA-e Josh Byerly izjavio je kako su sva tri astronauta dobrog zdravlja.

Hadfield je inžinjer i bivši testni pilot iz Miltona u Ontariju te prvi profesionalni kanadski astronaut koji je živio u svemirskoj stanici. Tokom šest mjeseci fotografisao je svemir i postavljao slike na Twitter, čime je privukao pažnju velikog broja ljudi.

Od svemira se oprostio pjesmom uz zvuke gitare, a snimak, za koji se vjeruje da je prvi muzički video snimljen u svemiru, postao je hit na YouTubeu.

U svemiru su ostala trojica ruskih astronauta koji će doći na zemlju za dvije sedmice.