Tehnologija
1

Appleov iPhone se mogao zvati Telepod ili Tripod

Klix.ba
Kompanija Apple je u prošlosti razmatrala nekoliko različitih imena za svoj iPhone. On je mogao biti nazvan Telepod ili Tripod.

Ken Segall, bivši direktor jedne marketinške agencije, otkrio je da je kompanija Apple ranije razmatrala mogućnost da svoj smartphone nazove Telepod ili Tripod.

Ime Telepod bi značilo kombinaciju telefona i iPoda, dok bi se ime Tripod odnosilo na tri mogućnosti uređaja, koji bi bio kombinacija telefona, iPoda i uređaja pomoću kojeg bi se mogao koristiti internet.

Prema Segallovim riječima, Apple je razmišljao o imenu Mobi, a iPhone je čak mogao nositi i ime iPad, koje je iskorišteno za Appleov tablet kompjuter 2010. godine.

Preminuli direktor i suosnivač kompanije Apple, Steve Jobs, ranije je otkrio da je kompanija počela razvijati tablet kompjuter prije smartphonea, a kasnije je iPhone postao prioritet.

Nakon što je Apple odlučio plasirati na tržište svoj iPhone 2007. godine, to je izazvalo kontroverze. Kompanija Cisco je već posjedovala brend IPHONE i namjeravala ga je koristiti za svoj telefon pomoću kojeg se može koristiti i internet.

Apple i Cisco su se dogovorili da koriste isto ime, a do sada su sarađivali na različitim projektima.

Vezani članci