Tehnologija
0

Apple počinje online prodaju nezaštićenih pjesama

Sarajevo-x.com
Apple iTunes od srijede svojim korisnicima nudi mogućnost kupovine pjesama koje neće imati zaštitu protiv kopiranja, uspostavljajući tako novi trend za budućnost i kreirajući model prodaje za koji analitičari vjeruju da će postati glavnim primjerom za online prodaju muzike.

Apple iTunes, u saradnji sa EMI-jem, nudi svojim korisnicima pjesme koje su potpuno oslobođene DRM-a, tehnologije koja ograničava korištenje i pristup digitalnom sadržaju na elektroničkim uređajima, tj. pjesme koje neće imati zaštitu od kopiranja i puštanja pjesama na svim elektronskim uređajima. To znači da će kupci pjesama po prvi put moći slušati pjesme na drugim playerima osim Appleovog iPoda, pa čak i na konkurentskom Microsoftovom Zuneu.

Među prvim albumima koji su se našli u ponudi iTunesa su albumi popularnih grupa i muzičara poput Coldplaya, Rolling Stonesa, Norah Jones, Franka Sinatre, Pink Floyda i Paula McCartneya. Ove pjesme imaju, osim navedenih prednosti, i bolji kvalitet zvuka, a koštaju 1.29 dolara po pjesmi, što je 30 cenata više od dosadašnjih, zaštićenih pjesama. Osim toga, Apple je mislio i na vjerne korisnike njihove online prodavnice te korisnicima omogućava da već kupljene pjesme jednostavno "nadogradi" dodatnom uplatom 30 cenata po pjesmi.

U aprilu je EMI, treća najveća muzička kompanija na svijetu, objavila partnerstvo sa Appleom s ciljem da svijetu ponude pjesme potpuno oslobođene zaštite od korištenja i kopiranja i na taj način svojim kupcima ponudi fleksibilnost i bolji audiokvalitet.

"Naši kupci su nam otkrili što ih najviše sprječava da kupuju muziku preko naših servisa. Razlog tome bila je nesigurnost da će kupljene pjesme moći puštati na svim uređajima te da su željeli kvalitet pjesama koji je bliži kvalitetu CD-a.", izjavio je vodeći čovjek EMI-ja, Barney Wragg.

CEO Applea, Steve Jobs u srijedu je izjavio da očekuje kako će više od 5 miliona pjesama koje se sada nalaze na iTunesu biti ponuđene u verziji bez DRM-a do kraja ove godine.