Ideja iz Cupertina
12

Apple patentirao novu verziju iPoda

D. B.
Apple je nedavno predao dokumentaciju za patentiranje uređaja koji je veoma sličan iPodu.

Uređaj je namijenjen da radi sve kao i smartphone, ali bez iritantnih poziva i tekstualnih poruka koji "kvare" iskustvo korisnika. Također, na njega je moguće pohranjivati muziku, klipove i knjige, glavna uočljiva razlika u odnosu na stari model jeste da služi i kao kućište za bežične slušalice.

Na taj način bi praktično kućište za AirPods slušalice bilo pretvoreno u iPod.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Međutim, zasad nije poznato da li će se uređaj zaista naći na tržištu, jer mnogi patenti nikad ne "ugledaju svjetlo dana".

Apple je u julu 2017. godine poslao iPod Shuffle i Nano u historiju, a najavljena su dva modela iPoda Touch s dvostroko većim kapacitetom.

Međutim, u augustu 2020. godine su se pojavile glasine da Apple surađuje s vladom na razvoju "tajnog" iPoda. Nekadašnji Appleov softverski inženjer, koji je radio za kompaniju 18 godina, podijelio je priču o tome kako je Apple pomogao Američkim ministarstvu za energiju da modificira petu generaciju iPoda kako bi se tajno snimali i pohranjivali podaci.

Navodno, priča potiče iz 2005. godina kada se "specijalni iPod" razvijao "pred nosom" nekadašnjeg direktora Applea Stevea Jobsa, a za taj projekt su znale samo četiri osobe.

Vezani članci