Pomoć teroristima?
2

Aplikacija za mobitel prati položaj, brzinu i putanju aviona

Sarajevo-x.com
Aplikacija za mobilne telefone koja košta dva eura i ima mogućnost da odredi tačnu lokaciju putničkog aviona u zraku, mogla bi biti korisna teroristima, tvrde eksperti za sigurnost.

Aplikacija "Plane Finder AR" namjenjena Appleovom iPhoneu i Android mobitelima omogućava korisnicima da, kada okrenu mobitel prema nebu, dobiju podatke o poziciji i brzini aviona koji lete. Također, aplikacija pokazuje putanju, broj leta, mjesto odakle je avion poletio i njegovo odredište, piše "Daily Mail".

Program kojeg je razvila britanska firma se prodaje za dva eura u Appleovoj online prodavnici, u subotu je okarakterisan kao "pomoć teroristima" zbog straha da se može koristiti kao pomoćno sredstvo prilikom planiranja napada raketama zemlja-zrak ili za planiranje direktnog sudara dva aviona.

Teroristi su i u prošlosti izvodili napade na avione raketama zemlja-zrak. Posljednji put se to dogodilo 2007. godine.

Ministarstvo unutrašnje sigurnosti SAD-a također radi na zaštiti putničkih aviona.

Nova aplikacija radi tako što presreće takozvani "Automatic Dependent Surveillance - Broadcasts (ADS-B) kojeg transmituju putnički avioni do novog satelitskog sistema za praćenje koji je dodatak ili čak u potpunosti zamjenjuje radar.

Britanski i evropski sistemi za kontrolu letova još nisu počeli koristiti ovu tehnologiju, ali se ona ugrađuje u sve nove avione koji sada konstantno obavještavaju o svojoj poziciji.

Nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, stariji zvaničnik Federalne uprave za avijaciju je rekao da bi tehnologiju ADS - B mogli koristiti teroristi.

Firma "Pinkfroot" koja je kreirala aplikaciju za "pametne" telefone se služi mrežom koju koriste ljubitelji aviona širom svijeta. Oni su opremljeni ADS - B resiverima koji koštaju oko 230 eura i presreću podatke koje avioni šalju u centralnu bazu podataka.

Ovo je jedna od nekoliko kompanija koje nude praćenje letova aviona u Evropi, Americi i Australiji.

Kompanija "Pinkfroot" sa sjedištem u Hampshireu je otišla korak dalje primjenom aplikacije "Augmented Reality" koja, kada je mobitel okrenut prema nebu, otkriva precizan položaj i podatke o avionu koji leti.

Iz kompanije kažu da je do sada oko 2.000 ljudi preuzelo aplikaciju "Plane Finder AR" sa iTunesa.

"Korisnicima aplikacije su dostupne informacije koje je dozvoljeno otkrivati. Do sada nismo naišli na bilo kakva protivljenja", rekao je direktor kompanije "Pinkfroot" Lee Armstrong.

On je priznao da je razmislio o sigurnosti aviona i spomenuo da aplikacija kasni oko trideset sekundi, tako da, ukoliko teroristi žele srušiti avion, morati će imati vlastiti ADS - B sistem ili radar.

Glasnogovornik Ministarstva transporta je rekao da je aplikacija nova ali da mogućnost praćenja aviona na koji ona to čini zapravo i nije.

Vezani članci