Tužio Marka Zuckerberga
0

Amerikanac tvrdi da ima 84 posto udjela u Facebooku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Web dizajner iz New Yorka, Paul Ceglia, tužio je Facebook i osnivača Marka Zuckeberga, tvrdeći kako ima 84 posto udjela u kompaniji Facebook.

Kako prenose američki mediji, Ceglia tvrdi da je prema ugovoru potpisanim 2003. godine sa Zuckerbergom trebao dobiti 1.000 dolara naknade za svoj rad u izradi i razvoju stranice za društveno umrežavanje, te 50 posto vlasništva buduće kompanije. Također, u ugovoru se navodi da je Ceglia trebao dobiti dodatnih jedan posto vlasništva od januara 2004. godine, dok stranica u potpunosti ne zaživi.

Glasnogovornik Facebooka Barry Schnitt izjavio je kako je tužba neosnovana i neozbiljna, te napomenuo kako Zuckerberg ima svega 24 posto udjela u kompaniji, a ostatak pripada investitorima i uposlenicima.

Tužba koju je podnio Ceglia objavljena je u listu "The Wall Street Journal", a kako pišu američki mediji datum potpisanog ugovora ne poklapa se sa datumom osnivanja Facebooka.

Naime, Zuckerberg je najprije u oktobru 2003. godine osnovao Facemash, a domenu thefacebook.com nije registrovao do januara 2004. godine.

Paul Ceglia civilnu tužbu je podnio Vrhovnom sudu New Yorka 30. juna, gdje tvrdi da je vlasnik 84 posto svih dionica Facebooka, te traži zamrzavanje trgovine imovinom popularne društvene mreže.