Tehnologija
0

Američka letjelica će pratiti asteroid

Sarajevo-x.com
Američki tim je pobijedio na natjecanju u izradi idejnog projekta svemirske letjelice koja na svom putu treba da presretne asteroid koji prijeti da će pogoditi Zemlju, objavio je BBC.

Svemirska letjelica pobjedničkog tima stručnjaka, SpaceWorks Engeineering, pratit će asteroid Apophis 300 dana.

Podatke koje letjelica "zabilježi", koristit će se u budućim saznanjima o orbiti ovog 300 m širokog kamena iz svemira. Apophis će se približiti Zemlji u 2029. godini i postoji mala, ali realna mogućnost da asteroid pogodi Zemlju 2036. godine.

Natjecanje je organizovao Planetary Society iz Pasadene, Kalifornija i pobjednički tim stručnjaka je osvojio 50,000 američkih dolara.

Ideja koja stoji iza ovog projekta je da se “obilježi” Apophis i da se jasno definira njegova orbita da bi se unaprijed znalo hoće li asteroid pogoditi Zemlju.

Od učesnika natjecanja traženo je da osmisle cijelu misiju, uključujući lansiranje letjelice u svemir, mjesto njenog susreta sa asteroidom, kao i pravovremeno skupljanje podataka, koji bi pomogli vlastima da odluče da li je neophodno u 2017. godini pokrenuti misiju kojom bi se asteroid skrenuo sa kursa svoga kretanja.

“Nadamo se da će pobjednici takmičenja podstaći svjetske svemirske agencije da nastave sa osmišljavanjem misija koje bi u budućnosti zaštitile planetu Zemlju od opasnih asteroida i kometa”, izjasnio se direktor projekata Planetary Societyja Bruce Betts.