Širenje usluge Prime Air
19

Amazonovi dostavni dronovi stižu u Evropu

D. B.
Kompanija Amazon širi svoju Prime Air uslugu dostavljanja dronovima izvan SAD-a na dvije evropske zemlje.

Amazon je odlučio napraviti novi veliki korak te svoju uslugu dostavljanja dronovima pod nazivom Prime Air proširiti i na Evropu. Kompanija je spremna da započne rad u Italiji i Velikoj Britaniji, a ova ekspanzija je uslijedila nakon uspješnih testiranja na specifičnim američkim lokacijama uključujući College Station, Teksas i Lockeford u Kaliforniji. Ovo je značajan korak naprijed za e-commerce giganta, koji je prvi put uveo koncept dostave dronovima 2013. godine.

Jedan od najznačajnijih aspekata širenja je bila Amazonova sposobnost da prevaziđe regulatorne izazove. Kompanija je blisko sarađivala s međunarodnim regulatorima, lokalnim zajednicama i vladama u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, Italiji i SAD-u, a kroz ovu saradnju je Amazon uspio ponuditi dostavu paketa teških nešto više od 2 kilograma za manje od sat vremena i tako postaviti novi standard za brzinu u efikasnost u svijetu logistike.

Posvećenost Amazona sigurnosti i efikasnosti njegove usluge dostave dronovima evidentna je u značajnim resursima koje je odvojio za poboljšanje tehnologije dronova i izgradnju potrebne infrastrukture. U središtu ovih napora je uvođenje drona MK30, koji je veliki napredak u tehnologiji dronova. Ovaj novi dron je tiši, manji i sposobniji od prethodnika, čime je uveliko promijenio industriju.

Dron MK30 se može pohvaliti poboljšanim mogućnostima koje uključuju mogućnost letenja na veće udaljenosti i rad u različitim vremenskim uvjetima. To omogućava njegova inovativna tehnologija "osjeti i izbjegni", zahvaljujući kojoj dron zaobilazi prepreke. Kao dio ove strategije integracije, Amazon planira slati dronove s odabranih Same-Day Delivery lokacija, počevši od centara u Italiji i Velikoj Britaniji.

Amazon želi učiniti dronove ključnom komponentom svoje mreže dostave, koja će neprimjetno raditi zajedno s tradicionalnim dostavnim vozilima. Ova vizija je u skladu sa širim težnjama, kao što je ona britanske ministrice transporta, koja predviđa da će komercijalni dronovi postati standard do 2030. godine.

Amazonova ekspanzija u Italiju i Veliku Britaniji označava ključni korak u transformaciji dostavljanja pošiljki. Prednosti ovog razvoja su dalekosežne, obećavaju prednosti za privredu, proširene potrošačke opcije, kao i veću ekološku održivost.

Dok gledamo u budućnost, jasno je da Amazonova posvećenost inovacijama i težnja za efikasnošću preoblikuju način na koji primamo naše pake pakete. Uz uspon Prime Aira i drona MK30, nebo više nije granica za svijet e-trgovine i logistike.