Tehnologija
38

Airlander 10: Uskoro prvi komercijalni let najvećeg aviona na svijetu

Klix.ba
Airlander 10, najveći avion na svijetu uskoro će poletjeti. Letjelicu, koja je nešto između cepelina i aviona nekoliko sedmica dijeli od prvog komercijalnog leta.

U Airlander 10 je prvobitno razvijen za američku vojsku još 2009. godine, ali je projekat ostao nedovršen i njegova svrha je preusmjerena na komercijalnu.

Stručnjak za avijacije David Learmount je rekao za Sky News da je Airlander 10 namijenjen niši na tržištu više nego za masovnu upotrebu, ali da će svakako biti "veoma koristan" za one koji ga trebaju.

Za razliku od običnih aviona, Airlander 10 ne treba pistu i može sletjeti na većinu površina, uključujući i vodu.

Airlander 10 se zove tako jer može ponijeti 10 tona tereta. Napravljen je od specijalnog fabričkog karbon fibera, dok pritisak helija koji se nalazi unutra održava oblik letjelice. Koristi dizel za polijetanje i slijetanje, te kretanje propelera. Prostrani kokpit je konfigurisan da se u njemu osjećaju udobno pilot i posmatrač.

Airlander 10 je avion duži od fudbalskog terena i napunjen helijem do vrha. Miks je balona, aviona i helikoptera, a dizajnirala ga je britanska dizajnerska kompanija Hybrid Air Vehicles (HAV) koja radi za američku vojsku. Ima i ekološke prednosti, koristi 20 posto potrošnje goriva u odnosu na postojeće avione, na njega se mogu postaviti solarne panele, koristi skoro tihe motore i može ostati u zraku skoro pet dana s maksimalnim teretom. Također, može funkcionisati i na ekstremnim vremenskim uvjetima (+54 i -56 stepeni celzija).