New York
0

2,5 godine zatvora zbog spamanja

Sarajevo-x.com
27-godišnji Amerikanac Adam Vitale iz Brooklyna osuđen je na 30 mjeseci zatvora zbog spamanja e-mail porukama. Kako izvještava Reuters, Adam je osuđen jer je spam poruke poslao na preko 1,2 miliona e-mail adresa AOL-ovih pretplatnika.

Adama je osudio Federalni sud u Manhattanu, nakon što je prije godinu dana priznao da je kriv i da je prekršio zakon koji ne dozvoljava spamanje. Također, Adamu je određena i novčana kazna od 180.000 dolara koju će morati platiti AOL-u kao odštetu.

Tužioci su izjavili da je Adam slao spam poruke u kojima je reklamirao kompjuterske sigurnosne programe, a zauzvrat bilo mu je obećano 50% profita od prodaje tih programa.

"Spamanje je ozbiljan kriminalni prekršaj. Ne radi se o nekom tinejdžeru ili dječijoj igri", rekao je sudija Denn Chin Adamu pri izricanju ove presude.

U spamanju Adamu je pomogao i kolega Todd Moeller, koji je razvio sistem koji je zaobišao AOL-ove spamerske filtere. Moeller, je osuđen prošlog novembra na 27 mjeseci zatvora.

Sud je objavio da je ovaj dvojac u manje od sedam u augustu 2005. poslao poruke na više od 1.277.000 e-mail adresa AOL-ovih pretplatnika.