SpaceX Crew Dragon
84

Prvi turski astronaut poletio u svemir: Turci na velikom ekranu pratili lansiranje

L. S.
Prva sveevropska komercijalna misija astronauta koja je lansirana na svemirsku stanicu (Foto: EPA-EFE)
Prva sveevropska komercijalna misija astronauta koja je lansirana na svemirsku stanicu (Foto: EPA-EFE)
Prvi turski astronaut i još tri člana posade lansirani su u četvrtak sa Floride na putovanje do Međunarodne svemirske stanice u najnovijoj komercijalno dogovorenoj misiji teksaškog pokretača Axiom Space.

Privatna misija na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) uspješno je lansirana u četvrtak s prvim turskim astronautom na brodu, objavila je američka svemirska agencija NASA .

Kapsula SpaceX Crew Dragon poletjela je na raketu Falcon 9 u 16:49 po lokalnom vremenu (21:49 GMT/UTC) iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi.

NASA je saopštila da se pristajanje na ISS očekuje rano u subotu, a da se očekuje da će posada ostati na ISS-u dvije sedmice.

Ko su članovi posade?

Bivši NASA-in astronaut Michael Lopez-Alegria, rođen u Španiji, komandant je misije, a pridružuju mu se Italijan Walter Villadei, Šveđanin Marcus Wandt i Turčin Alper Gezeravci, koji postaje prvi turski državljanin koji je otputovao u svemir.

Gezeravci je služio kao borbeni pilot u turskom ratnom vazduhoplovstvu i ima 15 godina iskustva na više aviona, navodi Axiom Space.

"Bio je sjajan osećaj, počevši od kraja odbrojavanja, pa sve do ovde. Odlična vožnja", rekao je Gezeravci i dodao da je "tako dugo" sanjao da može da leti bez "plafona".

Gezeravci će služiti kao specijalista misije.

Ljudi su se tim povodom okupili oko ekrana u Turskoj gdje je na velikim ekranima prikazivan live video sa lansiranja.

Treća privatna misija Axiom Spacea

Misiju je dogovorila privatna kompanija za svemirske letove Axiom Space, a provodi se u saradnji sa NASA-om i kompanijom SpaceX Elona Muska.

To je treći takav let Axioma sa sjedištem u Houstonu u posljednje dvije godine i oni opisuju misiju kao "prvu sveevropsku komercijalnu misiju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu".

SpaceX je saopštio da će više od 30 naučnih eksperimenata "fokusiranih na ljudsku fiziologiju i tehnološka industrijska dostignuća" biti sprovedeno tokom 14-dnevne misije.