Košta 25 miliona dolara
77

Nautilus je superjahta koja može provesti četiri dana pod vodom

D. B.
Nizozemski proizvođač jahti U-Boat Worx je predstavio dizajn svoje superjahte vrijedne 25 miliona dolara.

Jahta nazvana Nautilus može ploviti, ali i zaroniti ispod površine vode te tu ostati do četiri dana.

Prije više od 150 godina je roman Julesa Vernea "20.000 milja pod morem" donio priču koja uključuje podmornicu Nautilus, a o konceptu superjahte s mogućnošću zaranjanja se razmišlja već godinama. Međutim, funkcionalni prototip je i dalje san.

Ipak, zahvaljujući naporima i ekspertizi kompanije U-Boat Worx, svako ko je spreman platiti 25 miliona dolara dobit će superjahtu Nautilus dugu 37,5 metara, koja ima mogućnost zaranjanja poput podmornice. Gornja paluba nudi luksuz uključujući slatkovodni bazen, bar, trpezarijski sto i još mnogo toga, a svi elementi se mogu u potpunosti sklopiti kada Nautilus ulazi u mod podmornice. Na raspolaganju je i električni čamac otporan na pritisak koji ostaje izvan jahte te pruža mogućnost transporta ronilaca do lokacije za ronjenje.

U unutrašnjosti jahte nalaze trpezarija i dnevni boravak s četiri velika okrugla prozora, jednu glavnu i četiri manje spavaće sobe, kao i kabine za posadu od šest članova. Kuhinja omogućava spremanje hrane pod vodom.

Za pogon je zadužen dizel-električni motor koji omogućava brzinu do 16 km/h. Jahta može ostati pod vodom do četiri dana i to na dubini oko 200 metara.

U-Boat Worx ispunjava želje kupaca kada je riječ o prilagođavanju unutrašnjosti, a nakon narudžbe, na isporuku će čekati do 30 mjeseci.