Britanska studija
0

Žrtve nasilja su podložnije psihozama

Sarajevo-x.com
Osobe koje su u djetinjstvu bile izložene fizičkom ili psihičkom maltretiranju imaju veću mogućnost da u zrelijem dobu počnu patiti od halucinacija ili nekih drugih psihičkih poremećaja, zaključci su nedavno sprovedene studije britanskih naučnika.

Fizičko ili psihičko maltretiranje kroz koje neka djeca prolaze u djetinjstvu mogu ostaviti trajne posljedice na njihovo mentalno zdravlje, a najteže prolaze osobe koje imaju genetske predispozicije za obolijevanje od šizofrenije, smatraju naučnici.

"Traumatski događaji kao što su fizičko ili seksualno zlostavljanje uveliko su povezani sa razvojem psihoza u zrelijem dobu, a osobe koje još u djetinjstvu pokazuju simptome nekog psihičkog poremećaja, sklonije su obolijevanju od šizofrenije", kazala je Andrea Schreier naučnica sa Univerziteta Warwick koja je sudjelovala u istraživanju.

U studiji je učestvovalo više od šest hiljada dvanaestogodišnjaka čiji su roditelji uredno popunjavali anketne forumlare.

Anketari su svakih šest mjeseci posjećivali djecu koja su učestvovala u studiji kako bi ocijenili da li imaju neke psihotične simptome, da li su doživjela halucinacije ili neki drugi psihički poremećaj.

Na kraju istraživanja utvrđeno je da je čak 46 procenata ispitanika bilo žrtva nasilja u osmoj ili deseteoj godini života.

Studijom je utvrđeno da je rizik od oboljevanja od psihičkih bolesti za dva puta povećan kod djece koja su bila izložena nasilju, bez obzira na to da li imaju genetske predispozicije za razvijanje neke od psihičkih bolesti.

Također, naučnici smatraju da se rizik od oboljevanja povećava ukoliko je u pitanju konstantno maltretiranje djeteta, te tvrde da u zrelijem dobu ta djeca zasigurno obolijevaju od psihičkih poremećaja.

Još uvijek nije ustanovljeno na koji način nasilje dovodi do poremećaja ponašanja adolescenata, mada naučnici smatraju da osobe koje su bile izložene nasilju mijenjaju 'sposobnost' odgovora na stres, bivaju agresivnije, te uglavnom pate od halucinacija ili nekih drugih psihičkih poremećaja.