Sve je u mozgu
0

Zašto se pijani ne sjećaju šta su radili

Sarajevo-x.com
Nauka je odgovorila na još jedno u nizu pitanja koje nas muči - zašto se pijani ljudi, nakon što se otrijezne, ne mogu sjetiti neugodnih stvari koje su radili u alkoholiziranom stanju.

Istraživanja na Univerzitetu u Sussexu pokazala su da alkohol utječe na sposobnost mozga da memoriše događaje i to tako što sjećanja na ono što se dogodilo prije pijenja čini jasnijim i upečatljivijim. To automatski čini sjećanja na ono što se dešava u alkoholiziranom stanju nejasnim.

Osoba koja konzumira alkohol se zato dobro sjeća događaja kao što je druženje sa prijateljima na početku pijanke, ali se mnogo slabije sjeća onoga što se desilo kasnije te večeri.

Profesorica Theodora Duka iz odjela za eksperimentalnu psihologiju na Univerzitetu u Sussexu objašnjava da će osobe koje mnogo piju vrlo lako ponovo izaći vani i ponovo konzumirati alkohol jer se iz svog prethodnog iskustva sjećaju samo dobrih stvari koje su činili prije nego što su se napili.

"Nije još potpuno jasno na koji način alkohol utječe na memorisanje događaja, ali je jasno da mijenja neurotransmitere koji formiraju sjećanje," izjavila je Duka na British Association for the Advancement of Science Festivalu.

Pojasnila je da je istraživanje na njihovom univerzitetu vršeno na grupama volontera koji su pili alkoholna odnosno nealkoholna pića. I jedni i drugi su potom trebali da se prisjete šta su radili.

Primijećeno je da su oni koji su pili alkohol imali svježija sjećanja o onome što su radili prije nego su se napili. Obično su se prisjećali zadovoljstva i radosti, što im je po napijanju bilo teško da zapamte.

Česta konzumacija alkohola dovodi i do trajnih promjena u funkcionisanju mozga, što dovodi do impulsivnog i riskantnog ponašanja posebno kod mladih ljudi čak i kada su trijezni, kaže doktor Matt Field sa Univerziteta u Liverpoolu.