Dva miliona Celzijusa
0

FOTO / Zapanjujuće fotografije Sunčeve korone

Sarajevo-x.com
Ispaljeni više od milion i po kilometara u hladni vakuumski prostor, vatreni krugovi svjetlosti su jedno od čudesa svemira. U gigantskom Sunčevom magnetnom polju ljuštura supervrelog gasa je lijepa koliko i opasna. Sve je to vidljivo na fotografijama za koje se smatra da su do sada najjasniji prikaz Sunčeve toplote ikad, piše britanski Daily Mail.
To se zove korona i obično se ne može vidjeti zbog sjaja Sunca. Ali, za vrijeme pomrčine Sunca, kad Mjesec blokira Sunčevu svjetlost, korona je spektakularna, piše Daily Mail.
Izvanredne fotografije koje možete vidjeti su zapravo montaža, digitalno su prošivene s 38 fotografija koje je na Maršalovim ostrvima u julu 2009. snimio iskusni lovac pomrčina Miloslav Druckmuller.
Iako postoje mala ružičasta područja koja su nastala nakon više izložbi, rezultat je još uvijek najjasnija slika tog neobičnog fenomena.
Povremeno, erupcije na Sunčevoj površini dovedu do divovskih oluja i baklji. Ponekad su dovoljno snažne da izbace ogromne grudve korona plina u prostor brzinom od nekoliko miliona kilometara na sat.