Nauka
0

Uskoro vakcina protiv smrtonosnog meningitisa B

Sarajevo-x.com
Nova vakcina protiv meningitisa B, vrste protiv koje još uvijek nema lijeka, mogla bi biti dostupna sljedeće godine.

Eksperti predviđaju da će vakcina značajno smanjiti rizik od smrtnog ishoda kod djece oboljele od meningitisa, bolesti od koje umire na desetine djece, a kod stotina njih ostavlja doživotne invaliditete.

Vakcina "Boxsero" je prva koja osigurava zaštitu od 800 sojeva meningokoke tipa B. Rezultati testova u kojim je učestvovalo 7.500 djece, adolescenata i odraslih osoba koji su uspjeli razviti antitijela za 77 posto sojeva. Meningokokni meningitis B je najćešći oblik bakterijskog meningitisa u Velikoj Britaniji i jedan od najsmrtonosnijih. U nekim slučajevima smrt nastupi za samo nekoliko sati.

Iako postoje efikasne vakcine za borbu protiv pneumokoknog meningitisa, sojeva tipa C i bakterije Haemophilus influenzae, za tip B ona još uvijek nije dostupna.

Međutim, nova vakcina je testirana i pokazala se uspješnom, a kompanija "Novartis" koja ju je razvila je aplicirala za licencu Evropske medicinske agencije. Vjerovatno će biti odobrena u sljedećih nekoliko mjeseci. Vakcinu će moći primiti i dvomjesečne bebe, ali u tri doze, javlja "Daily Mail".