Nauka
0

U Evropi 43 posto internet "surfera"

FENA
U prvom tromjesečju 2005. godine 43 posto stanovnika Evropske unije redovno je koristilo Internet, najmanje jednom sedmično, navedeno je u izvještaju statističkog ureda Evropske unije - Eurostat.

U izvještaju je istaknuta velika razlika između 25 zemalja članica EU - dok je u Švedskoj redovnih Internet "surfera" 76 posto, u Holandiji 74 posto i Danskoj 73 procenta, Grčka ima 18 posto korisnika svjetske mreže, a Češka i Kipar i dalje zaostaju.

Broj osoba koje nikad nisu koristile Internet je također 43 posto, a na tu podijeljenost su, kako je pokazalo istraživanje, najviše uticali socijalni faktori.

Više od tri četvrtine studenata (79 posto) i više od polovine zaposlenih (55 posto) koristi redovno Internet, ali zato to čini manje od trećine nezaposlenih.

U EU svaka druga žena, kao i svaka druga nezaposlena osoba, nije nikada koristila Internet, a samo 10 posto studenata, 30 posto zaposlenih i 40 posto muškaraca priznat će da su potpuni početnici u surfanju.

Te cifre variraju od zemlje do zemlje i podudaraju se samo u jednome - muškarci više koriste Internet od žena (49 prema 38 posto).

Od ukupnog broja domaćinstava u EU koja imaju pristup Internetu (nešto manje od polovine svih domaćinstava) na širokopojasni Internet priključeno je 23 posto, dok je među kompanijma registriran najveći prosjek pristupa Internetu, tako da je samo u Letoniji, Holandiji, Litvaniji, Poljskoj i na Kipru manje od 90 posto kompanija priključeno na Internet, piše francuska štampa.