Nauka
0

Topljenje Alpi: ''Budućnost koja izgleda tečno''

Sarajevo-x.com
Glečeri će do 2050. godine skoro potpuno nestati iz područja Alpa, upozorili su naučnici u ponedjeljak. Zaključak su donijeli na osnovu dokaza o sporom, ali kontinuiranom topljenju kontinentalnih ledenjaka.

U zapadnoj austrijskoj alpskoj pokrajini Tyrol, glečeri se smanjuju za prosječno 3 procenta godišnje, navodi Roland Psenner sa Instituta za ekologiju univerziteta u Innsbrucku.

Navedeno je i da je 2050. godina dosta optimistična procjena, te da će većina alpskih glečera nestati do 2037. godine, ako se topljenje bude nastavilo ovim tempom.

''Budućnost izgleda dosta tečno'', dodaje Psenner.

Eksperti koji su se okupili na regionalnoj konferenciji o Alpama, koja se održava jednom godišnje u planinskom odmaralištu Alpbach, za ovaj problem su okrivili globalno zagrijavanje. Oni su pozvali na intenzivnije preventivno djelovanje sa ciljem zaštite ljudi koji žive u alpskim dolinama od poplava.

Topljenje glečera je uzrokovalo ozbiljne poplave koje su u ljeto 2005. godine nanijele veliku štetu Švicarskoj.

Topljenje glečera je globalni problem, navodi organizacija World Glacier Monitoring Service iz Zuricha, koja prati podatke o 30 glečera iz 9 planinskih masiva širom svijeta. Prema njihovim podacima takođe, prosječna masa glečera se neprestano smanjuje.

Glečeri su, nakon polarnog leda, najveći izvor svježe vode na planeti. U Evropi, glečeri su veoma popularni među skijašima, jer je na njima moguće bavljenje skijanjem tokom cijele godine, što je veoma bitno za multimilionsku turističku industriju.