U Pandorinom klasteru
29

Teleskop James Webb snimio drugu najudaljeniju galaksiju

D. B.
Svemirski teleskop James Webb otkrio je drugu najudaljeniju galaksiju ikada.

Međunarodni tim astronoma otkrio je dvije galaksije u regiji svemira poznatoj kao Pandorim klaster ili Abell 2744. Oni su koristili spektroskopske podatke opservatorija vrijednog 10 milijardi dolara kako bi otkrili galaksije udaljene gotovo 33 milijarde godina od Zemlje.

Istraživači tvrde da su nove galaksije nazvane UNCOVER z-13 i UNCOVER z-12 veće od drugih galaksija posmatranih na istoj udaljenosti. One izgledaju kao kikiriki i pahuljasta lopta.

"Vrlo malo se zna o ranom svemiru, a jedini način da saznamo o tom vremenu je da testiramo naše teorije o formiranju i rastu ovih veoma udaljenih galaksija. Prije naše analize smo znali za samo tri galaksije potvrđene na ovoj ekstremnoj udaljenosti. Proučavanje ovih novih galaksija i njihovih svojstava otkrilo je njihovu raznolikost u ranom svemiru, kao i činjenicu da se zahvaljujući njima može mnogo naučiti", rekao je autor Bingjie Wang.

Dvije galaksije su toliko udaljene da pružaju uvid u svemir kada je bio star samo 330 miliona godina. Zanimljivo je da je svjetlost iz galaksije putovala 13,4 milijarde svjetlosnih godina da bi stigla do teleskopa James Webb, a to je daleko manje od njihove procjenjene udaljenosti od Zemlje. To je zbog širenja svemira, koj će galaksije udaljiti 33 milijarde godina od naše planete.

"Svjetlost ovih galaksija je veoma stara, tri puta starija od Zemlje. Ove rane galaksije su poput svjetionika sa svjetlošću koja probija kroz vrlo tanak vodik koji je činio raniji svemir. Samo zahvaljujući njihovoj svjetlosti možemo početi razumijevati egzotičnu fiziku koja je upravljala galaksijom u blizini kosmičke zore", dodao je on.

Prije nego su otkrivene ove dvije galaksije, samo su još tri uočene na uporedivoj udaljenosti od Zemlje, međutim, nove se ističu jer su mnogo veće od tri koje su prethodno otkrivene. Jedna je šest puta veća s prečnikom od otprilike 2.000 svjetlosnih godina, koji se smatra velikim za galaksiju u ranom kosmosu.

Dvije galaksije su otkrivene kada je tim međunarodnih istraživača pregledao podatke s jedne od prvih Webbovih fotografija dubokog polja snimljenih 2022. godine nedugo nakon što je započeo naučne operacije. Regija svemira je odabrana djelomično i zbog toga što se nalazi iza nekoliko klastera galaksija koje stvaraju efekt gravitacionog sočiva. Gravitaciono sočivo omogućava naučnicima da zavire dalje u kosmos otkrivajući njegov izgled nedugo nakon Velikog praska.

Otkako su njegove naučne operacije počele 2022. godine, James Webb je promijenio naše razumijevanje svemira. To je uveliko zahvaljujući njegovoj mogućnosti da zaviri dublje u "stari" univerzum u odnosu na druge teleskope. Neke galaksije koje je posmatrao više su razvijene od očekivanog za tako rane galaksije, a naučnici zbog toga ponovo procjenjuju svoje modele ranog kosmosa.