Popuno funkcionalan
40

Teleskop Hubble ponovo operativan nakon jednomjesečnog "sna"

D. B.
Teleskop Hubble američke svemirske agencije NASA bio je u "komi" otkako se dogodilo zatajenje sistema krajem oktobra, no sada je ponovo potpuno operativan.
Nakon brojnih grešaka u sinhronizaciji instrumenata koje su zahtijevale aktiviranje sigurnog načina rada, NASA sada tvrdi da teleskop funkcioniše normalno te da sva četiri aktivna instrumenta prikupljaju podatke.

NASA je prvi put 23. oktobra uočila da Hubbleovi instrumenti ne primaju poruke od kontrolne jedinice teleskopa, a problemi s komunikacijama su se nastavili u narednim danima. Zbog toga je NASA aktivirala svojevrsni sigurni mod rada, nešto iz čega se teleskop dugo "budi" zbog osjetljivosti njegovog hardvera. Brze promjene napajanja i temperature nisu dobre za njegov životni vijek pa je NASA stoga uvijek oprezna.

Ovo gašenje je bilo drugo u ovoj godini, jer je prethodna jednomjesečna "koma" zabilježena i u julu zbog drugog problema.

Teleskop je star 31 godinu te se bliži kraju svog života u svemiru, no NASA ipak očekuje da Hubble radi u tandemu s teleskopom James Webb u ovom desetljeću. Nakon brojnih odgađanja, novi teleskop će biti lansiran 22. decembra.