Nauka
0

Stari Egipćani živjeli u teškim uslovima

Sarajevo-x.com
Novi dokazi o bolesnom, osiromašenom stanovništvu, koje radi pod teškim uslovima u proturječnosti je sa ranijim prikazima bogatstva i blagostanja drevnog egipatskog grada Tell el-Amarne, rezultati su naučnih studija.

Tell el-Amarna, u vrijeme vladavine faraona Akhenatena, koji je poznat po tome što je napustio ranije egipatsko vjerovanje o postojanju više bogova da bi prihvatio atensko vjerovanje o sunčanom disku, je bio glavni grad drevnog Egipta, objavljuje Reuters.

Akhenaten, koji je vladao Egiptom između 1379. i 1362. godine p.n.e., sagradio je i živio u Tell el-Amarni, u središnjem dijelu Egipta 15 godina.

Naučne studije, nastale ne osnovu istraživanja posmrtnih ostataka drevnih Egipćana na groblju u Tell el-Amrani, pokazuju da su mnogi bolovali od anemije, da su pretrpili frakture kostiju, imali su usporen rast tijela, a bio je i visok nivo smrtnosti maloljetnika.

Rose, profesor antropologije na Univerzitetu u Arkanzasu u SAD-u, je izjavio da su posmrtni ostaci odraslih osoba, sahranjivanih na groblju bili najvjerovatnije ranije doneseni iz ostalih dijelova Egipta. Profesor objašnjava da to znači da je tlačenje u Egiptu bilo prisutno i prije Amarnove vladavine.

Slike na zidovima grobnica prikazuju izobilje i bogatstvo plemića, ali ostaci prosječnih stanovnika Egipta govore drugu priču.

Povrede kičme i kostiju djece i tinejdžera zadobivene su tokom građevinskih radova u vrijeme izgradnje grada. Naučne studije pokazuju prisustvo anemije u 74 posto slučajeva djece i tinejdžera i u oko 44 posto slučajeva odraslih ljudi. Prosječna visina muškarca Egipćanina je u to vrijeme iznosila 159 cm, a visina žene je bila oko 153 cm.

“Visina odraslih odražava opći standard života, a niski rast nastaje usljed nedostatka proteina u ishrani”, zaključak je profesora Rosea.