Smanjit će se rizik od sudara u orbiti
0
Spreman satelit za čišćenje svemirskog otpada
Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Kad bi smo mi ljudska bića imali razum (koji objektivno nemamo) onda bi smo razmatrali mogućnost masovnije proizvodnje jeftinijih i efikasnijih ultrazvučnih dijagnostičkih uređaja za nadziranje trudnica ... tada bi se uspješnije smanjila populacija stvorenja kojima se bavi teratologija. Zakonska regulativa bi trebala najstrožije zabraniti trudnoću bez medicinskog nadzora.
klocevi nisu culi za metlu i usisavac?
... ili bi jeftinije bilo još prije ubacivanja u orbitu svaki satelit opremiti raketnim podsistemom i eksplozivnim nabojima. Pomenuti raketni sistem bi imao samo jednu jedinu namjenu: dovoljno usporiti satelit, da uđe u atmosferu i da što više sagori u istoj... a one komponente koje bi bile otpornije na sagorijevanje u atmosferi, usitniti pomenutim eksplozivnim nabojima ... ???
A možda bi najjeftinije bilo svaki novi satelit još prije ubacivanja u orbitu, opremiti optimalnim količinama pravilno postavljenih visoko-razornih hemijskih eksploziva. Kada satelit postane neupotrebljiv, onda aktivirati eksplozivne naboje unutar satelita na takav način da se rasprsne u fragmente koji bi bili manji od 10 centimetara.
Iz ovoga bi se mogla izvući pouka: Onaj ko parkira satelit u orbiti oko planete, taj treba da ga ukloni iz orbite kada postane neupotrebljiv. Finansijski troškovi uklanjanja satelitskog otpada iz orbite bi trebali biti uračunati čak i prije nego što satelit bude ubačen u orbitu. Onim kompanijama koje nisu spremne novčano garantovati uklanjanje sopstvenih neupotrebljivih satelita iz orbite treba zabraniti naknadna lansiranja.