Bez štetnih efekata
371

Sprej od kojeg ste pijani za nekoliko sekundi

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novi uređaj u vidu spreja za usta omogućava korisnicima da imaju osjećaj pijanosti gotovo u istom trenutku kada ga iskoriste, ali isto tako postaju trijezni veoma brzo, piše Daily Mail.

Alkohol iz spreja djeluje veoma brzo, ali i njegov efekat također brzo nestaje.

No, iako je efekat kratkotrajan, korištenje spreja može uzrokovati nesreće, a nisu poznati ni načini kako bi alkoholičari mogli zloupotrijebiti ovaj uređaj. Dva američka naučnika su razvila sprej koji daje osjećaj pijanosti nakon što se iskoristi manje od jedne kapi alkohola. No, taj osjećaj traje samo nekoliko sekundi, nakon čega efekat postepeno nestaje, te osoba koja je koristila sprej može nastaviti sa svojim aktivnostima.

Uređaj "Wahh Quantum Sensations" isporučuje samo malu dozu alkohola, tačnije 0,075 ml u usta korisnika, ali zahvaljujući aerosolnom efektu, učinak je momentalan.

Tipično piće sadrži 40 do 60 ml alkohola, a naučnici kažu da su potrebne hiljade sprejeva kako bi se ova količina unijela organizam putem pomenutog uređaja.

Francuski dizajner Phelippe Starck i francusko-američki naučnik David Edwards su rekli da je prednost spreja uživanje u efektima alkohola bez ikakvih štetnih posljedica.

Proizvod će se u Evropi prodavati po cijeni od 20 eura, a svaka kapsula će biti dovoljna za 21 dozu.

Edwards je ranije razvio uređaj u obliku cigarete koji radi na istom principu, a ima ukus čokolade, kafe i čaja.