Nauka
0

Spidermanovo odijelo će postati stvarnost?

Sarajevo-x.com
Odijelo stripovskog junaka Spider-mana, koje mu omogućava penjanje po zgradama, moglo bi postati stvarnost, navodi se u jednoj studiji. Istraživanja na paukovima i gušterima koji imaju sposobnost penjanja i "lijepljenja" na površinu, pokazala su da bi se istom tehnikom moglo napraviti odijelo za čovjeka.

S obzirom da letjeti poput Supermana i imati njegovu snagu još uvijek nije ni teoretski ostvarivo, čini se da bi u budućnosti mogla postojati odijela poput Spidermanovog.

Priroda je obdarila paukove i guštere da mogu biti "zalijepljeni" za neku površinu, a prema naučnicima, čini se da bi se na isti način moglo napraviti i odijelo za čovjeka, prenosi BBC.

Paukovi i gušteri imaju dlačice na nogama koje im omogućuju da se zalijepe za neku površinu, a prema studiji, gušteri mogu izdržati "zalijepljeni" čak i sa 100 puta većom težinom od svoje.

Profesor sa univerziteta u Torinu, Nicola Pugno, kaže kako bi se na isti način moglo napraviti odijelo koje bi čovjeku omogućilo da se kreće poput guštera ili pauka.

On je izračunao koliko bi odijelo trebalo biti "ljepljivo", tačnije koliko bi dlačica trebalo sadržavati i otkrio da bi za čovjeka sila "ljepljivosti" trebala biti manja nego kod guštera.

Naime, što su površina i težina koje trebaju da se zalijepe veće, to sila ljepljivosti treba biti manja.