Uspješno lansiranje
22

SpaceX poslao astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Četiri astronauta, tri iz SAD-a i jedan iz Japana, otputovali su na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Posada je započela svoju misiju tako što je pomoću kapsule Crew Dragon i rakete Falcon 9 kompanije SpaceX lansirane s Floride otputovala na ISS. Ovo je tek drugi put da je SpaceX pružio ovakvu uslugu.

Američka svemirska agencija NASA je saopćila da ulazi u novu eru u kojoj će rutinska putovanja astonauta u nisku orbitu Zemlje obavljati komercijalne kompanije.

Na ISS su otputovali američki astronauti Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker, kao i iskusni japanski astronaut Soichi Noguchi.

Učešćem u ovoj misiji Noguchi je postao tek treća osoba u historiji koja je putovala u svemir u tri različite svemirske letjelice. U prethodnim slučajevima radilo se o Soyuzu i šatlu.

Kapsula Crew Dragon i raketa Falcon lansirani su s rampe iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, a putovanje će trajati nešto duže od jednog dana.

Kada nova posada stigne na ISS, pridružit će Amerikanki Kate Rubins te Rusima Sergeyu Ryzhikovu i Sergeyu Kud-Sverchkovu.

Sedam astronauta će omogućiti obavljanje trostruko većeg naučnog rada u okruženju s mikrogravitacijom.

SpaceX je potpisao ugovore s NASA-om koji su vrijedni više od 3 milijarde dolara, a odnose se na razvoj, testiranje i letove.

NASA ima sličan dogovor s Boeingom, ali taj program zaostaje godinu dana za SpaceX-om.

Agencija tvrdi da ovakav model transporta omogućava uštedu milijardi dolara, a ta sredstva se mogu preusmjeriti za finansiranje misija na Mjesec i Mars. NASA je u završnoj fazi testiranja nove velike rakete koja ima zadatak da transportuje astronaute na Mjesec 2024. godine.

Hopkins, Glover, Walker i Noguchi će na ISS-u ostati šest mjeseci. Pred sami polazak će stići nova posada.

NASA je svoje šatlove iz upotrebe povukla 2011. godine, a od tada kupuje mjesta za svoje astronaute u ruskim Soyuz raketama.