Čeka se dozvola
27

SpaceX objavio fotografiju Starshipa, spreman je za drugi pokušaj lansiranja

D. B.
Kompanija SpaceX nastavlja se pripremati za drugi pokušaj lansiranja rakete Starship uprkos zabrinutosti zbog mogućeg odgađanja uzrokovanog tužbom protiv Federalne agencije za avijaciju (FAA) zbog utjecaja na okolinu.

SpaceX želi dokazati da pripreme teku bez ikakvih smetnji te je kompanija Elona Muska objavila nekoliko fotografija Boostera 9, prototipa rakete Super Heavy koji će se koristiti tokom drugog testnog leta masivne rakete.

Nove fotografije su objavljene na Twitteru, odnosno X-u, a prikazuju podizanje Boostera 9 na lasirni nosač pod zvjezdanim nebom iznad postrojenja Starbase u Teksasu. Prva fotografija prikazuje spuštanje Boostera 9 na orbitalni nosač dok se vide sva 33 Raptor motora, dok se na drugoj vidi prototip Super Heavy postavljen na vrhu sa svojim motorima skrivenim od pogleda.

Prvi testni let Starshipa obavljen 20. aprila rezultirao je ogromnom rupom na lansirnoj rampi i dramatičnom eksplozijom rakete. Ipak, SpaceX je brzo naglasio činjenicu da je prikupio obilje vrijednih podataka koji će joj pomoći da poveća šanse za dostizanje orbite tokom drugog testnog leta.

Musk je ranije saopćio da je SpaceX napravio "više od hiljadu" promjena na Starshipu, kao i da bi se naredni pokušaj lansiranja rakete u orbitu mogao dogoditi za "nekoliko sedmica".

Starship je najmoćnija raketa na svijetu, a nadmašila je i NASA-in Space Launch System (SLS) kada je nakratko poletjela u nebo tokom svog debitantskog leta. SpaceX je dizajnirao masivnu raketu tako da se u potpunosti može ponovo koristiti, a cilj je drastično smanjenje troškova uzastopnih lansiranja.

Sve ovo je dio Muskovog plana da učini putovanja ljudi na Mars ekonomski izvodljivim te da pomogne čovječanstvu da postane međuplanetarna vrsta.

U drugom pokušaju lansiranja Starshipa u orbitu SpaceX će vjerovatno podići Ship 25 na Booster 9. Ship 25 je prototip za gornju fazu Starship letjelice visoku 50 metara. Nedavno je bio predmet testiranja eksplozivnog statičnog paljenja u svrhu pripreme za lansiranje.

Ako sve prođe prema planu tokom drugog testnog leta, Starship će obaviti otprilike jednu orbitu oko Zemlje prije nego se spusti u okean blizu Havaja. Međutim, SpaceX koristi mantru "pogriješi brzo, nauči brzo", što znači da novu eventualnu eksploziju neće nužno smatrati neuspjehom.

Bez obzira na to, NASA je nedavno izrazila zabrinutost da Starship možda neće biti spreman za slijetanje na Mjesec u misiji Artemis III, koja je zakazana za 2025. ili 2026. godinu. To implicira da ipak postoji pritisak u slučaju drugog probnog leta.

Međutim, prije novog lansiranja SpaceX mora dobiti odobrenej agencije FAA, na koje bi se moglo čekati jer se agencija trenutno brani od tužbe ekološke grupe pokrenute nakon prvog lansiranja Starshiopa. Grupa tvrdi da FAA nije u potpunosti procijenio utjecaj Starshipa te da su se krhotine proširile daleko, a time i oštetile osjetljive ekosisteme u području oko Starbasea.