Nauka
7

SpaceX još uvijek pokušava otkriti uzrok eksplozije rakete Falcon 9

Klix.ba
Kompanija SpaceX još uvijek ne zna šta je tačno uzrok eksplozije rakete Falcon 9, koja je eksplodirala u septembru, ali aktivno radi na tome.

Space X je smanjio broj mogućih uzroka na jedan od tri spremnika sa helijem, koji se nalaze u gornjem dijelu rakete. To potvrđuje prošlomjesečne sumnje da je nesreću uzrokovalo puknuće kriogenog helijumskog sistema u gornjem spremniku kisika. Ovaj sistem se koristi za pritisak u raketi tokom leta.

Kompanija je provela brojne testove u postrojenju u McGregoru u Teksau kako bi rekreirala isti scenarij koji je doveo do prošlomjesečnog neuspjeha. Raketa Falcon 9 nije eksplodirala tokom leta, nego na lansirnoj rampi u Cape Canaveralu na Floridi dok se punila za test motora. U eksploziji je uništena raketa, ali i satelit koji je trebao biti poslan u svemir. Radi se o izraelskom komunikacijskom satelitu pod nazivom Amos 6.

Stručnjaci su otkrili nešto zabrinjavajuće u sistemu helija. Testovi su pokazali da spremnici mogu zatajiti čak i tokom punjenja helijem. Temperatura i pritisak helija mogu biti problematični. SpaceX se sada fokusira na proces punjenja, kako bi on bio pouzdaniji, a i dalje traže odgovore na pitanja o eksploziji.

U međuvremenu kompanija počinje testiranje raketnih faza u postrojenju McGregor te se nada novom letu, možda već u novembru.

U eksploziji je znatno oštećena i lansirna rampa, ali je lansiranje moguće s još dvije lokacije. To su zračna baza Vandenberg u Californiji te još jedna lokacija u Cape Canaveralu koju kompanija SpaceX iznajmljuje od NASA-e. Oštećena lansirna rampa je u procesu renoviranja te bi trebala biti operativna u novembru.

Zbog ovih dešavanja su veći projekti kompanije SpaceX odgođeni, a među njima su lansiranje veće verzije rakete Falcon 9 pod nazivom Falcon Heavy. To će se dogoditi u prvom kvartalu naredne godine.

Također, lansiranje prethodno korištenih raketa je planirano za početak 2017. godine.