Nauka
0

Senilnost povezana sa veličinom hippocampusa

Sarajevo-x.com
Imati veliki hippocampus, dio mozga u uključen u procese memorije, čini se da može zaštiti čovjeka od prvih simptoma senilnosti, najavljuju naučnici.

Američki tim stručnjaka je vršio ispitivanja na mozgovima 35 osoba koje su patile od Alzheimerove bolesti, od kojih su neke umrle sa razvijenim moždanim funkcijama, dok druge nisu pokazivali znakove demencije za vrijeme života.

Hippocampus, bazno područje mozga, je bilo oko 20 % veće kod osoba sa neoštećenim kognitivnim funkcijama.

Udruženje za ispitivanje Alzheimerove bolesti je upozorilo da se radilo o relativno maloj studiji.

Od ranije je poznato da ljudi mogu umrijeti sa svim biološkim karakteristikama Alzheimerove bolesti a da su prethodno zadržali lucidnost do samog krajaživota.

Hippocampus je lociran u blizini kičmene moždine i vjeruju se da “kodira” iskustvo koje se dalje skladišti kao dugotrajno pamćenje u drugom dijelu mozga.

“Veći hippocampus može zaštiti ljude od utjecaja Alzheimerove bolesti na promjene u mozgu”, izjavio je vodeći istraživač Deniz Erten-Lyons.

“Nadamo se da će ovo eventualno dovesti do prevencije strategija”, dodala je Erten-Lyons.

Predstavnici Udruženja za ispitivanje Alzheimerove bolesti su izjavili da ostaje nejasno da li je veći hippocampus razlog zbog kojeg osobe sa demencijom ne pokazuju simptome ovog oboljenja, prenosi BBC.