Nauka
0

Ibuprofen može smanjiti rizik od senilnosti

Sarajevo-x.com
Dugoročna upotreba ibuprofena može značajno utjecati na smanjenje opasnosti od razvoja Alzheimerove bolesti, pokazali su rezultati opsežne američke studije.

Podaci prikupljeni od gotovo 250.000 veterana pokazali su da su osobe koje su, više od pet godine, koristile tablete protiv bolova imale 40 posto manje šansi za obolijevanje od Alzheimerove bolesti.

Istraživači sa Univerziteta u Bostonu su pet godina prikupljali i proučavali podatke o 49.300 osoba, starijih od 55 godina, koje su oboljele od Alzheimerove bolesti, uz redovnu kontrolu još 200.000 osoba. Otkrili su da je redovna upotreba tableta protiv bolova u periodu od pet godina smanjila rizik od razvoja pomenute bolesti za 24 posto. Efekti ibuprofena su se pokazali kao najupečatljiviji, dok neke druge tablete protiv bolova nisu imale nikakav efekat.

"Postoje teoretske osnove za stav da se sve vrste tableta protiv bolova ne ponašaju jednako, kada je riječ o Alzheimerovoj bolesti. Ibuprofen se, u životinjskim eksperimentima i u laboratoriji pokazao kao učinkovito sredstvo za reduciranje nivoa proteinskih naslaga povezanih u mozgu sa Alzheimerovom bolesti", objasnio je za BBC voditelj studije Steven Vlad.

Stručnjaci za demenciju smatraju da su dobiveni rezultati veoma zanimljivi, ali također upozoravaju da ipak ne treba redovno koristiti ibuprofen kako bi smanjili rizik od senilnosti, jer dugoročno uzimanje tableta protiv bolova može izazvati mnoštvo ozbiljnih nuspojava.