Nauka
0

RSA - nova tehnologija za zaustavljanje hakera

Klix.ba
RSA je objelodanila podatke o najnovijoj tehnologiji kojom planiraju zaustaviti hakere od probijanja do najosjetljivijih podataka kompanija.

Tehnologija zvana Nightingale (Slavuj u prevodu) koristi relativno jednostavnu ideju, razdvaja podatke u kodiranom obliku i drži ih na dva različita servera. Da bi došli do traženog dokumenta potrebna su vam obadva komada «fajla».

Na RSA konferenciji o sigurnosti održana u San Franciscu, John Worrall, podpredsjednik za marketing RSA izjavio je da će ova tehnologija učiniti ukupnu zaštitu podataka mnogo snažnijom.

Prilikom enkripcije podaci se razdvajaju na dva fajla, jedan je osnovni a drugi koji praktično predstavlja ključ se smješta odvojeno na Nightingale server. Bilo koji server u kompaniji može služiti kao Nightingale server i može ih biti mnogo. Haker da bi teoretski došao do podatka mora da «hakne» oba servera i dočepa se oba fajla. Glavno je da se podatci dekodiraju tek na desktop računaru a ne na serveru tako da je presretanje onemogućeno.

Ovih dana će biti dat na raspolaganje «developerima» kit koji sadrži ovu novu tehnologiju. Naravno i hakeri će se prihvatiti posla i, gledano u prošlost, naći načina da provale i kroz ovu tehnologiju. Trka za informaciju više se nastavlja.