Nepomičan na dini
62

Rover Perseverance na Marsu fotografisao oštećeni helikopter Ingenuity

D. B.
Rover Perseverance, koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars, fotografisao je svog oštećenog saputnika, a to je helikopter Ingenuity.

Usamljeni helikopter se nalati na jednoj dini u surovom marsovskom okruženju, a fotografija je nastala 4. februara ove godine, nešto više od dvije sedmice nakon što je helikopter zadobio oštećenja koja su okončala njegovu misiju.

Preciznije, oštećeni su propeleri helikoptera Ingenuity dok se 18. januara spuštao na pjeskovitu površinu. Helikopter je obično koristio karakteristike pejzaža kao što su stijene jer mu to pomaže u navigaciji, ali tokom njegovog 72. leta nije bilo vizuelnih znakova.

Laboratorij za mlazni pogon (JPL) još uvijek procjenjuje štetu, no bez obzira šta ustanovi, misija helikoptera je zvanično završena jer sigurno više neće moći letjeti.

Ingenuity je na Mars stigao u utrobi svog saputnika, rovera Perseverance, a to se dogodilo 18. februara 2021. godine. Kada je prvi put poletio na Crvenoj planeti u aprilu 2021. godine, ušao je u historiju kao prva letjelica na drugoj planeti.

Ingenuity i Perseverance su zajedno istraživali lokaciju poznatu kao krater Jezero u nastojanju da pronađu znakove nekadašnjih vodenih površina, koje su možda sadržavale život prije više milijardi godina. Helikopter je služio roveru kao izviđač te je pronalazio oblasti zanimljive za istraživanje.

Sjena oštećenog propelera
Sjena oštećenog propelera

Iako je došao do svog kraja, Ingenuity je nemjerljivo nadmašio prvobitna očekivanja.

NASA već razvija novi dron, a to je Dragonfly s nuklearnim pogonom. Ovaj dron će u budućnosti istraživati Saturnov najbliži mjesec Titan. Lansiranje se očekuje najranije 2028. godine.