Upozorenje naučnika
0

Rast mora od 1,6 metara do 2100. godine

SRNA
Ubrzane klimatske promjene na Arktiku, uključujući i otopljavanje leda na Grenlandu, moglo bi dovesti do porasta nivoa mora do 1,6 metara do 2100. godine, navodi se u izvještaju međunarodnih stručnjaka.

Analitičari navode da navedeni rast, koji je iznad većine naučnih pretpostavki, izaziva dodatni pritisak na obale od Bangladeša do Floride, niža pacifička ostrva te gradove od Londona do Šangaja.

"Proteklih šest godina bile su najtopliji period ikada zabilježen na Arktiku. U budućnosti, predviđen rast mora je od 0,9 metara do 1,6 metara do 2100. godine. Tome će znatno doprinijeti  gubitak leda na arktičkim glečera i ledenog prekrivača na Grenlandu", ističe se u izvještaju "Programa za nadzor i procijenu situacije na Arktiku" (AMAP). 

Porast nivoa mira upoređen je sa nivoom iz 1990. godine.

U izvještaju se ističe da je u periodu između 2003. godine i 2008. godine topljenje  glečera na Arktiku i ledenog prekrivača na Grenlandu  doprinijelo rastu mora od oko tri milimetra godišnje.

Ministri inostranih poslova iz Savjeta arktičkih zemalja - SAD, Rusija, Kanada, Švedska, Finska, Danska, Norveška i Island - sastaće se na Grenlandu 12. maja.