Turska
0

Pronađeni ljudski ostaci iz Trojanskog rata?

Sarajevo-x.com
Arheolozi su u antičkom gradu Troji u današnjoj Turskoj našli ostatke muškarca i žene za koje se vjeruje da su preminuli 1200 godina prije nove ere, u vrijeme kad je vođen legendarni rat o kojem je pisao Homer.

Ovo je objavio njemački profesor Ernst Pernicka s Univerziteta Tubingen, koji je vodio tim stručnjaka prilikom iskopavanja na sjeverozapadu Turske.

On je objavio i da su tijela pronađena u blizini linije odbrane grada koji je izgrađen u kasnom Bronzanom dobu. Ovo otkriće bi moglo pokazati i da je Troja zauzimala mnogo veći prostor nego što se prethodno vjerovalo, piše Reuters.

"Ako se potvrdi da su ljudski ostaci iz 1200-te godine prije Krista, to bi se poklopilo s Trojanskim ratom", kaže Pernicka, uzbuđen zbog pronalaska.

Stara Troja se nalazila u današnjoj sjeverozapadnoj Turskoj, ne toliko daleko od Istanbula. Tačnu lokaciju na kojoj se nalazio ovaj antički grad otkrio je 1870. godine njemački arheolog Heinrich Schliemann.

Pernicka dodaje i da je već utvrđeno da grnčarija pronađena u blizini tijela vuče korijene iz 1200-te godine prije nove ere.