Nauka
0

Prodaja laptopa nadmašila desktope

INFO Online/Sarajevo-X
Alienware MJ-12 m5500i
Alienware MJ-12 m5500i
Još jedan dokaz da laptopi polako zamjenjuju desktop računare dolazi iz SAD-a gdje je prodaja laptop računara po prvi put premašila prodaju desktopa.

Naime, u toku prošle godine, prodaja laptop računara u SAD-u iznosila je 50.9% od ukupne prodaje PC računara u toj državi. Prodaja notebook-a porasla je za 7.9 procenata u odnosu na 2004. godinu kada su desktopi zabilježili veću prodaju i zauzeli 57% tržišta. Iako SAD predstavlja samo oko 9% ukupnog globalnog tržišta PC računara, analize tržišta sprovedene u ovoj državi ipak upućuju na to da se sve više korisnika opredjeljuje za laptope prije nego za desktop računare.

CompAmerica je 1. februara na tržište izbacila model Orca FX2, kako sami tvrde "najmoćniji laptop na svijetu" koji koristi novi procesor Athlon64-X2 Dual Core.
Jedan od glavnih uzročnika za ovo je sigurno i sve niža cijena laptopa koja dozvoljava kupovinu sasvim solidnih računara za oko $1000 ili low-end modela za nekih $500 - $600, što prenosnike približava puno široj grupi korisnika nego što je to bio slučaj prije 3 - 4 godine. Razvoj bežičnih mreža te povećano korištenje računara u školama i univerzitetima također su doprinjeli povećanju prodaje notebook računara.

Sljedeće sedmice na tržištu će se pojaviti i prvi HDTV ready laptop Toshiba Qosmio G30, kojeg će pokretati Intel Core Duo procesor.
Analitičari smatraju da će se ovaj trend rasta popularnosti laptopa nastaviti i kroz 2006. godinu kada će laptopi dobiti 64-bitne procesore sa dvije jezgre, jače grafičke kartice, brže diskove, itd.. što će ih po performansama još više približiti desktopima.