Nauka
0

Prije 157 godina rođen je Nikola Tesla, naučnik koji je zadužio čovječanstvo

Piše: A. U.
Nikola Tesla
Nikola Tesla
Čuveni naučnik Nikola Tesla rođen je prije 157 godina u Smiljanu, današnjoj Republici Hrvatskoj. Sa više od 700 patentiranih izuma i svojim vizionarstvom zauvijek je zadužio čovječanstvo.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u porodici pravoslavnog svećenika. Studirao je u Pragu i Grazu. Karijeru je započeo u telefonskoj kompaniji u Budimpešti, nakon čega je radio u Continental Edison Company u Parizu, gdje se bavio dizajniranjem dinama. Tesla je 1882. otkrio rotirajuće magnetsko polje te je tada izumio i napravio prototip indukcijske izmjenične mašine, ali u Evropi nije mogao pronaći nikoga zainteresovanog za njegovu mašinu.

Zbog toga, 1884. odlazi u New York, kako bi radio u laboratoriju Thomasa Edisona. Tamo je razvio više od 40 patenata za izmjenične generatore, motore i transformatore, koje je George Westinghouse 1885. godine kupio. Izmislio je i Teslin transformator koji se koristi u radio i televizijskim uređajima. Od silnih izuma vrijedi izdvojiti i fluorescentnu rasvjetu, lasere, bežičnu komunikaciju, bežični prijenos energije, daljinsko upravljanje, robotiku, Teslinu turbinu i vertikalno uzlijetanje aviona. Otac je današnjih višefaznih elektroenergetskih sistema, a patentirao je više od 700 izuma. Predvidio je međuplanetarna putovanja i satelite.

Eksperimentisao je sa X-zrakama čak i prije njihovog zvaničnog pronalazača Wilhelma Conrada Roentgena, ali nikada nije pokušao dokazati prvenstvo otkrića.

Tesla je 1896. patentirao osnovni sistem radija te opisao sve osnovne dijelove radija kojim je 1901. Marconi izveo prvi radijski prijenos preko Atlantskog okeana, za šta je 1909. dobio Nobelovu nagradu. Vrhovni sud SAD-a kasnije je priznao Tesli veći doprinos u izumu radija.

Tesla je posljednje godine svog života proveo u teškom siromaštvu, živeći od pomoći prijatelja i skromne penzije koju je nerado prihvatio od tadašnje jugoslavenske vlade. Posljednje dane je proveo sam, ponekad u društvu sestrića Save Kosanovića i nekolicine prijatelja, rijetko se pojavljujući u javnosti.

Preminuo je u New Yorku 7. januara 1943. godine u 87. godini. Nakon njegove smrti, sanduci sa papirima, diplomama i laboratorijskim bilješkama su zapečaćeni. Jedno vrijeme su bili u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog nasljednika Save Kosanovića, koji je kasnije svoje nasljedstvo poklonio gradu Beogradu, u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle. Ispratilo ga je gotovo dvije hiljade ljudi, među kojima je bio veliki broj naučnika i diplomata. Posmrtni govor je održao tadašnji gradonačelnik New Yorka, Fiorello LaGuardia, a direktno ga je prenosio Radio New York.

Urna sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle danas se nalazi u njegovom muzeju u Beogradu. O njemu su napisane mnoge knjige, ispričane razne i moguće i nemoguće teorije, ali je činjenica da bez njegovih izuma ne bismo mogli zamisliti današnji život i slobodu koju nam pruža električna energija.

Vezani članci