Nauka
0

Portugal: Terzić, Bukejlović i Gates potpisali pismo namjere o partnerstvu BiH i Microsofta

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i predsjednik Vlade RS-a Pero Bukejlović danas su u Portugalu razgovarali sa osnivačem i predsjednikom korporacije Microsoft Bilom Gatesom o mogućnostima saradnje i uspostavi strateškog partnerstva između BiH i Microsofta.

Kao potvrda zajedničkog rada predsjedavajući Terzić, predsjednik Vlade RS-a Bukejlović i predsjednik Microsofta Bill Gates potpisali su pismo namjere koje predviđa pripremu ugovora o strateškom partnerstvu između BiH i korporacije Microsoft.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH, Gates je naglasio da je Microsoft spreman da surađuje sa našom zemljom i da joj bude partner u implementaciji strategije informatizacije društva.

Istakao je da je već ova firma otvorila ured sa sjedištem u Sarajevu koji će biti aktivno uključen u pripremu ugovora o strateškom partnerstvu.

Predsjedavajući Terzić je informisao predsjednika Microsofta sa činjenicom da je BiH usvojila strategiju informatizacije društva koja je urađena uz pomoć domaćih eksperata i uz podršku UNDP-a, a koja će uskoro krenuti sa implementacijom.

On je istaknuo da je 10 godina nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma BiH spremna da započne informatizaciju društva i pridruži se zemljama koje na tom osnovu baziraju svoj razvoj.