Prva je za medicinu
9

Počinje sedmica dodjele Nobelovih nagrada, po nekoliko je favorita iz svake oblasti

S. Š.
Nobelove nagrade dodijeljuju se od 1901. godine (Foto: Shutterstock)
Nobelove nagrade dodijeljuju se od 1901. godine (Foto: Shutterstock)
Dodjeljivanjem nagrade za medicinu danas otpočet će sedmica dodjele Nobelovih nagrada. Dok su iz pojedinih oblasti jasni favoriti, kod nekih postoji i nekoliko nedoumica.

Nagrade, koje su prvi put dodijeljene 1901. godine, osmislio je švedski pronalazač i filantrop Alfred Nobel u svojoj oporuci iz 1895. godine kako bi proslavio one koji su dodijelili najveću korist čovječanstvu.

Nagrada za medicinu je prva i bit će objavljena u Stokholmu u ponedeljak nakon čega slijede nagrade za fiziku u utorak, hemiju u srijedu i književnost u četvrtak.

Nagrada za mir, najiščekivanija Nobelova i jedina objavljena u Oslu, uslijedit će u petak, prije nego što nagrada za ekonomiju završi ovogodišnju ceremoniju dodijele.

Nagrada za medicinu je tokom godina krunisala revolucionarna otkrića poput rendgenskih zraka, penicilina, insulina i DNK - kao i nagrade za lobotomiju i insekticid DDT.

Nekoliko dobitnika Nobelove nagrade za medicinu sugeriralo je da bi ovogodišnja nagrada mogla biti usmjerena na istraživanje narkolepsije i otkriće oreksina, neuropeptida koji pomaže u regulaciji sna.

Također bi mogao ići Katalin Kariko i Drew Weissman iz SAD-a, rođenim u Mađarskoj, za istraživanje koje je direktno dovelo do prvih mRNA vakcina za borbu protiv koronavirus, koje su napravili Pfizer i Moderna.

Genski inženjering i IceCube teleskop

Ali Ostman je rekla da je njena pretpostavka za ovu godinu bila na Kevanu Šokatu, američkom biologu koji je otkrio kako da blokira KRAS gen za rak iza trećine karcinoma, uključujući tumore pluća, debelog crijeva i pankreasa koji su izazovni za liječenje.

T-ćelijska terapija za liječenje raka i rad na ljudskom mikrobiomu također bi mogli biti konkurenti, što smatra David Pendlebury, šef analitičke grupe Clarivate koja identificira istraživanja vrijedna Nobelove nagrade.

Lars Brostrom, Ostmanin kolega u SR, izdvojio je dvojicu američkih biologa, Stanislasa Leiblera i Michaela Elowitza, za njihov rad na sintetičkim genskim krugovima koji su uspostavili polje sintetičke biologije.

On omogućava naučnicima da redizajniraju organizme tako što ih konstruišu da imaju nove sposobnosti.

Ali Brostrom je napomenuo da se ovo polje može smatrati kontroverznim, što je pokrenulo etička pitanja o tome gdje povući crtu u stvaranju života.

Za nagradu za fiziku, "uvrnuti grafen" ili IceCube Neutrino opservatorij na Antarktiku viđeni su kao mogući pobjednici, kao i razvoj skladištenja podataka visoke gustine u oblasti spintronike.

Nagrada za mir Irankama?

Za nagradu za hemiju u srijedu, Pendlebury je predložio da bi sekvenciranje DNK sljedeće generacije moglo dobiti priznanje, ili istraživanje o tome kako ciljati i isporučiti lijekove genima.

Brostrom je rekao da bi volio da ovogodišnja nagrada za hemiju ode Omaru Yaghiju za njegov rad na poroznim materijalima poznatim kao MOF, koji mogu apsorbirati otrovne plinove ili sakupljati vodu iz pustinjskog zraka, i predstavlja važno polje za budućnost sa ogromnim potencijalom za životnu sredinu.

Kritike zbog nedostatka rodne i geografske raznolikosti mučile su Nobelovce tokom godina.

Muškarci sa sjedištem u SAD-u dominirali su u naučnim oblastima, dok žene čine samo šest posto ukupnih laureata - nešto na čemu različiti komiteti za dodjelu nagrada insistiraju da se bave.

Među imenima kojima će se u četvrtak dodijeliti Nagradu za književnost su ruska književnica i otvorena Putinova kritičarka Ljudmila Ulitskaja, kineski avangardni pisac Can Xue, britanski pisac Salman Rushdie, karipsko-američki pisac Jamaica Kincaid i norveški dramaturg Jon Fosse, piše France24.com

Šo se tiče nagrada za mir, neki su ukazali na iranske žene koje protestuju nakon smrti Mahse Amini u pritvoru prije godinu dana, uhapšene zbog kršenja iranskog strogog pravila oblačenja nametnutog ženama.

Drugi predlažu organizacije koje dokumentuju ratne zločine u Ukrajini, ili Međunarodni krivični sud, koji bi jednog dana mogao biti pozvan da im sudi.

"Mislim da su klimatske promjene zaista dobar fokus za nagradu za mir ove godine", rekao je za AFP Dan Smith, čelnik Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu nakon godinu dana ekstremnih vremenskih prilika širom svijeta.

Za nagradu za ekonomiju moglo bi biti nagrađeno istraživanje o nejednakosti prihoda i bogatstva.