Razvijeno osjetilo dodira
0

Pitoni osjećaju otkucaje srca svog plijena

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili da pitoni mogu osjetiti otkucaje srca svog plijena i da prestaju stezati onda kada srce prestane kucati, piše Daily Mail.

Ova tačna računica o smrti se čini okrutnom, ali omogućava zmiji da potroši minimum svoje energije. Naučnici sa koledža Dickinson u Pennsylvaniji su otkrili da pitoni zapravo mogu osjetiti otkucaje srca svoje žrtve. To su ustanovili izvođenjem brojnih eksperimenata. Prvo su koristili mrtve pacove sa implantiranim umjetnim srcima kako bi namamili zmije.

Kada su zmije uhvatile plijen, naučnici su daljinskim upravljačem kontrolisali umjetno srce. Oni su izmjerili i pritisak koji zmija stvara stezanjem pacova, kako bi vidjeli da li se ona prilagođava snazi otkucaja.

Dok je srce kucalo, zmije su stezale pacova duže nego u prethodnim eksperimentima, bilo da je plijen bio živ ili mrtav.

"Nisam mogao vjerovati svojim očima kada smo izvršili prvi eksperiment sa pacovom koji je imao umjetno srce. Stezala je pacova u namjeri da ga ubije", izjavio je dr. Scott Boback.

Nakon toga su naučnici izvršili isti eksperiment sa živim pacovima. Otkrili su da su zmije stezale pacove i popuštale samo onda kada je srce plijena prestalo kucati.

"Mnogi od nas misle da su zmije samo ubice koje nisu sposobne da obavljaju složene funkcije poput drugih kičmenjaka. No, to nije tako", zaključili su naučnici.

Oni smatraju da zmije uz pomoć osjetila dodira mogu raditi stvari za koje do sada nismo znali.