Na otoku Borneo
0

Pećina 'Clearwater Cave' skrivala podzemnu rijeku

Sarajevo-x.com
Istražujući pećinu 'Clearwater Cave' ispod planine Api na otoku Borneo, osamnaestočlani tim stručnjaka za istraživanje pećina i geologa, pronašao je 20 kilometara dug prolaz za koji se do sada nije znalo, objavili su britanski mediji.

Uspinjući se na sjeverni dio pećine nazvan 'Whiterock' ovaj tim je pronašao dva fosilna prolaza, te ih nazvao 'Borderline' i 'Big Issue', a također pronađena je i podzemna rijeka koja je nazvana 'Whiterock River'.

Nakon pronađenih prolaza dužina pećine 'Clearwater' iznosi 177 kilometara što je čini osmom na svijetu po veličini.

Ovaj tim iz Velike Britanije smatra da je pored svega ipak najveće otkriće podzemna rijeka u ovoj pećini, koja je pronađena samo šest dana prije završetka ekspedicije.

FOTO: R. Shone
FOTO: R. Shone

U istraživanju ove prelijepe pećine učestvovali su i studenti s britanskog univerziteta koji su pomagali stručnjacima uzimajući uzorke sa zidova pećine koje će analizirati po povratku u Veliku Britaniju, te na taj način utvrditi kada su nastale te stijene i na koji način.

FOTO: R. Shone
FOTO: R. Shone

U istraživanju je učestvovao i fotograf Robbie Shone koji je za četiri dana boravka u pećini načinio izvanredne fotografije koje dokazuju pronalazak istraživača.

FOTO: R. Shone
FOTO: R. Shone