Nauka
0

FOTO / Otkriveni fosilni ostaci koji povezuju ljude i majmune

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili lobanju životinje koja je živjela prije 29 miliona godina i koja bi mogla biti zajednički predak majmuna Staroga svijeta te majmuna i ljudi koji su došli poslije.
To ukazuje na to da su se preci današnjih majmuna i majmuni Starog svijeta razišli milione godina kasnije nego što se mislilo, kažu naučnici.

Istraživači sa univerziteta u Michiganu su do tog otkrića došli u Saudijskoj Arabiji, javlja BBC.

Oni su opisali primata, Saadanius hijazensisa, u časopisu "Nature".

Dr. William Sanders sa univerziteta u Michiganu, koji je vodio istraživanje, rekao je kako je ovo izvanredan pronalazak.

Lobanja ove do sada nepoznate vrste ima karakteristike koje dijele majmuni Staroga svijeta, današnji majmuni, te ljudi.

"Saadanius je blizak grupi koja je naposljetku dovela do nas", rekao je dr. Sanders i dodao:

"Ako bismo znali nešto o vremenu i stanju životinja koje su tada živjele, mogli bismo otkriti šta je dovelo do promjena koje su vodile evoluciji majmuna i ljudi".

Dr. Sanders je objasnio i kako je Saadanius čak možda zajednički predak koji povezuje ljude sa majmunima Starog svijeta.

"No, tu se moglo raditi o grupama bića koja su u to vrijeme bili vrlo slični, a jedan od njih je postao naš predak. Morali bismo provesti još istraživanja na terenu prije nego izađemo s bilo kakvim tvrdnjama", rekao je dr. Sanders.

Fosilizirani ostaci ukazuju da je primat izgledao slično modernim majmunima, kao što su kapucineri.

Koristili su sva četiri uda za penjanje po stablima. Kad bi odmarali, kažu naučnici, vrlo je vjerovatno da su ležali na drveću, a ne sjedili na zemlji.