Nauka
0

Otkrivena zlatna maska stara 2.400 godina

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zlatna maska, stara 2.400 godina, koja je nekada pripadala kralju Trakije otkrivena je u grobnici na jugoistoku Bugarske, saopćili su arheolozi u ponedjeljak.

Zlatna maska je otkrivena tokom vikenda u grobnici zajedno sa zlatnim prstenom sa ugraviranim grčkim simbolima i portretom bradatog muškarca.

"Ovi pronalasci potvrđuju pretpostavku da je ovdje sahranjen kralj Trakije", izjavila je Margarita Tacheva, profesorica koja je učestvovala u iskopavanjima na lokaciji pokraj seoskog naselja Topolchane, udaljenom 290 km od glavnog grada Bugarske, Sofije.

Vođa projekta Georgi Kitov otkrio je kako su u kraljevskoj grobnici pronašli još nekoliko artifakta od srebra i bronze. "Artifakti pripadaju vladaru Trakije koji je vladao krajem 4. stoljeća prije nove ere," dodao je Kitov.

Prema Kitovim riječima, trakijska civilizacija ima dosta sličnosti sa antičkom Grčkom, sa aspekta razvoja. Narod Trakije je živio između 4. stoljeća prije nove ere i 8. stoljeća nove ere na prostoru današnje Bugarske, Grčke, Rumunije, Makedonije i Turske.

  1. godine, prva zlatna maska iz pomenutog perioda iskopana je iz druge trakijske grobnice na istoj lokaciji.