Nakon godina istraživanja
0

Otkrivena tajna Stradivarijevih violina

SRNA
Francuski i njemački naučnici utvrdili su da tajna zvuka Stradivarijevih violina počiva u dva sastojka koje je stari majstor koristio pri izradi instrumenata – ulju i borovoj smoli.

Stručnjaci su godinama sumanjali da je posebnost Stradivarijevih violina u kvalitetu drveta, lijepka ili mineralnog rastovra korištenog za ubijanje crva u drvetu, a možda i u nepoznatim sastojcima laka.

„Nema indicija zbog kojih bismo mogli da kažemo da lak utiče na zvuk. Razmotrene su sve vrste sastojaka“, izjavio je hemijski inženjer Žan-Filip Ehard iz pariskog Muzeja za muziku, koji je učestvovao u četvorogodišnjoj studiji.

On je dodao da se razgovaralo i o ćilibaru ili propolisu koji proizvode pčele, ali da nisu pronađeni ovi sastojci, što je ukazivalo na nešto misteriozno ili rijetko.

Na kraju se ispostavilo da poseban zvuk Stradivarijevih violina potiče od primjene ulja, koje je korišteno u svrhu postizanja sjaja instrumenta.

„Našli smo i crveni pigment u ulju. Možda je Stradivari pokušavao sa različitim bojama i različitim vizuelnim efektima, kako bi njegova glazura bila posebna“, rekao je Ehard.

Tokom istraživanja ispitan je lak na pet instrumenata koje je Stradivari napravio u periodu od 30 godina.

Danas postoji još samo nekoliko stotina njegovih kreacija.

Hemičari su ispitali uzorke pod infracrvenim svjetlom i utvrdili prisustvo dva sloja glazure i njihov hemijski sastav.