Nauka
0

Otkrivena nova vrsta šišmiša sa specijalnim nožnim sisaljkama

Sarajevo-x.com
U svijetu slijepih miševa bila je poznata samo jedna vrsta koja je imala poseban organ u vidu sisaljke na nogama, a sada su naučnici otkrili još jednu.

Naučnici su otkrili drugu vrstu slijepih miševa koji imaju ljepljive organe ili sisaljke koje su pričvršćene uz nožne prste, dopuštajući stvorenju da se popne i okomito pričvrsti za glatko lišće na drveću.

Nova vrsta Myzopoda schliemanni otkrivena je u suhim zapadnim šumama Madagaskara i pripada familiji šišmiša Myzopoda koja postoji samo na Madagaskaru.

Prije ovog otkrića, naučnici su samo poznavali jednu vrstu Myzopoda šišmiša i to Myzopoda aurita, koja živi u vlažnim istočnim šumama Madagaskara.

Do sada su šišmiši sa nožnim sisaljkama smatrani ugroženom vrstom, jer je bila samo jedna poznata takva vrsta. S obzirom na otkriće nove vrste u suhim šumama, njeni članovi mogu preživjeti čak i ako tropske šume nestanu uslijed sječe. Ovo je veliki problem Madagaskara kojem je preostalo samo oko 10% originalnih šumovitih predjela.

Naučnici, na osnovu sličnosti između dviju vrsta šišmiša familije Myzopoda, vjeruju da je jedna vrsta evoluirala iz druge, najvjerovatnije kada je određeni broj šišmiša migrirao sa istoka na zapad.