Nauka
0

Otkrivena bakterija koja izjeda kosti pacijenta

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U pomalo dramatičnom slučaju traganja za novim mikroorganizmima u San Franciscu, američki naučnici izjavili su da su uspjeli identificirati novu bakteriju za koju vjeruju da može biti smrtonosna, a koja do danas nije bila poznata.

Bakterija je pronađena u organizmu 43-godišnje Amerikanke koja je tri sedmice boravila u Peruu. Pacijentica se doktorima javila nakon problema sa povećanom temperaturom, a u bolnici je ustanovljeno da ima i simptome malarije.

Ime smrtonosne bakterije je Bartonella rochalimae i u bliskom je srodstvu sa mikrobom od kojeg je u Prvom svjetskom ratu smrtno oboljelo hiljade vojnika. Ova bakterija također pokazuje sličnosti i sa bakterijom koju su naučnici identificirali prije 10 godina tokom epidemije AIDS-a koja je tada harala San Franciscom.

Detaljan izvještaj naučnog tima koji je uspio identificirati novu smrtonosnu bakteriju može se pročitati u magazinu "New England Journal of Medicine".

"Novo otkriće je šesta vrsta bakterije koju smo uspjeli identificirati, a koja može ugroziti ljudski život", izjavila je za Reuters dr. Jane Koehler, autorice izvještaja. "Ova bakterija izjeda kosti organizma koji napadne", objasnila je doktorica.

Istraživački tim koji je otkrio smrtonosnu bakteriju Bartonella rochalimae, trenutno radi na pronalasku načina liječenja pacijenata inficiranih bakterijom.