Zašto blijedi?
14

Ostaje li naše nebo bez jedne od sjajnijih zvijezda?

G.S.
Image by LoganArt from Pixabay
Image by LoganArt from Pixabay
Jedna od sjajnijih zvijezda našeg neba u posljednje vrijeme ponaša se vrlo čudno. Zvijezda Betelgeuse odjednom je postala mračnija. To može biti znak, kažu astronomi, da će zvijezda uskoro eksplodirati. Druga je mogućnost da je ovaj crveni superdiv samo u određenoj prolaznoj fazi.

Ed Guinan, profesor astronomije na Univerzitetu Villanova, autor je teksta koji je objavljen 8. decembra pod naslovom "Pomračenje susjeda superdiva Betelgeusea".

On je za "CNN" rekao da je Betelgeuse u listopadu počeo naglo blijedjeti i da je do danas 2,5 puta slabiji nego inače. Donedavno deveta najsjajnija zvijezda na našem nebu, danas zauzima tek 23. mjesto.

Guinan i njegove kolege promatraju i proučavaju ovu zvijezdu desetljećima, još od 1980. godine. Od tada, nije zabilježeno da je ova zvijezda tako drastično počela blijedjeti, što može značiti da smo na granici nečega velikog.

"Ono što stvara supernove nalazi se duboko unutar samih zvijezda", govori Guinan. "Budući da je zvijezda toliko velika, nemoguće je reći kakvi se procesi odvijaju."

Naznake supernove?

Betelgeuse je zvijezda koja se nalazi na desnom ramenu Oriona, čuvenog lovca s lukom po kojem je ovo veliko zviježđe dobilo ime. Udaljena je oko 700 svjetlosnih godina od Zemlje, što je relativno blizu naše galaksije.

"Ono što je u cijeloj ovoj priči zanimljivo jest što je relativno blizu", govori Guinan.

On je rekao da je Betelgeuse vrlo vjerovatno postao kandidat za supernovu. Zvijezda je stara oko devet miliona godina, a zvijezde veličine Betelgeusea obično ne žive duže od 10 miliona godina. No, ako se njegov životni vijek primiče kraju, vjerojatno neće eksplodirati tokom našega životnog doba.

To bi se moglo dogoditi u sljedećih 200 ili 300 hiljada godina.

Betelgeuse je promjenljiva zvijezda, što znači da periodično postaje tamnija pa svjetlija, u ciklusima koji mogu trajati oko 420 dana. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, Betelgeuse je bio u normalnom, tamnijem stanju koje se odjednom dramatično pojačalo u odnosu na prošle godine. Prema matematičkim proračunima ovaj bi proces zatamnjivanja trebao završiti sredinom januara. Betelgeuse se ponaša prema nekim vlastitim, nepredvidivim zakonima.

"Mislim da će mu se svjetlost ponovno vratiti. Međutim, ako se nastavi potamnjivati, onda već nisam siguran što slijedi", kaže Guinan.

Eventualna eksplozija bila bi vidljiva i tijekom dana

Sve ovo moglo bi značiti da smo na granici prave svjetlosne atrakcije jer bi, u slučaju da zvijezda koja nam je ovoliko blizu eksplodira, to napravilo veličanstven prizor. Crveni superdiv svijetlio bi jarko plavom bojom tri do četiri mjeseca, a bilo bi potrebno oko godinu dana da potpuno izblijedi.

Ne bi bilo izravne opasnosti za život na zemlji, ali ultraljubičasto zračenje prouzrokovano eksplozijom moglo bi spržiti ozon u našoj atmosferi.

Čudno ponašanje traje godinama

Ipak, Betelgeuse se ponašao pomalo čudno tokom prošlog desetljeća.

Charles Townes, pokojni astronom i dobitnik Nobelove nagrade, rekao je 2009. godine da je primijetio kako se Betelgeuse smanjio za 15% od sredine 1990-ih. Tada su Townes i njegove kolege ostali zbunjeni jer zvijezde obično postaju svjetlije kako se smanjuju. Međutim, ne i Betelgeuse koji je potamnio. Ovo je astronomima ostavilo samo prostor za nagađanje što bi moglo uslijediti.

"Mogli bismo dobiti manju, ali još sjajniju zvijezdu, a mogli bismo dobiti i crnu rupu. Eksplozija bi, ipak, bila vrlo iznenađujuća", rekao je svojevremeno Townes.