Arheologija
0

Ostaci Vinčanske kulture u Zupčićima kod Goražda

SRNA
Foto: Gorazde-x.com
Foto: Gorazde-x.com
U Mjesnoj zajednici Zupčići, na lokalitetu naselja Lug, kod Goražda, u toku su arheološka istraživanja započeta nakon pronalska figure koja načinom i stilom izrade podsjeća na poznatu figuru iz Vinče za koju su arheolozi iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu potvrdili da potiče iz doba neolita i da pripada tzv. Vinčanskoj kulturi.

Na ovom lokalitetu pronađeni su i drugi predmeti i ostaci građevina koji ukazuju na postojanje naselja iz doba Vinčanske kulture za koje stručnjaci pretpostavljaju da bi moglo biti staro više od pet hiljada godina.

Na istraživanjima koja su počela prije desetak  dana osim domaćih arheologa rade i stručnjaci sa njemačkog Univerziteta Kil.

"Zahvaljujući njemačkom Univerzitetu i Arheološkom institutu iz Kila najprije su obavljena geomagnetna snimanja tako da tačno znamo gdje treba kopati.Ove lokacije koje smo otvorili već na samom početku pokazuju osnove kuća i ulica između njih",  kaže arheolog Zilka Kujundžić-Vejzagić.

Arheolozi će na ovom lokalitetu raditi četiri sedmice, kada će biti poznato i više detalja o veličini naselja, njegovim specifičnostima, ali i povezanosti sa ostalim nalazištima u okruženju.  

"Snimanjem smo otkrili da se na ovom lokalitetu na dva do tri hektara zemlje nalazi naselje sa jasnim ostacima kuća koje su mnogo veće od onih pronađenih na području Visokog koje datiraju iz tog perioda. Zanimljivo je da se oko tog naselja nalazi i jedan zaštitni jarak" - ističe Robert Hofman, naučni saradnik za predistoriju Arheološkog instituta Univerziteta Kil. 

Prema podacima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, u sjeveroistočnoj, odnosno istočnoj Bosni, Vinčanska kultura je predstavnik mlađeg, a djelimično i srednjeg  neolita.
Arheološko područje -  neolitsko naselje Lug kod Goražda prošle godine je proglašeno   nacionalnim spomenikom BiH.